
- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Filosofia davant la crisi ecològica
Conversa + Tast gastro-vegà
Amb la filòsofa Marta Tafalla i Sognu Restaurant
Dissabte 29 d’abril a les 19:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Davant la catàstrofe ecològica ens preguntem què hem de fer,
però sovint (…) no consisteix tant a fer coses com a deixar de fer-les.»
Els científics ho porten advertint fa temps: si es mantenen les taxes actuals de creixement poblacional humà, consum de recursos naturals i desforestació, hi ha un 90% de probabilitat que la nostra civilització s’autodestrueixi en un futur proper: entre dues i quatre dècades. Què podem fer, al respecte? De moment, dissabte 29 d’abril a NaturaLlibres recorrerem a la filosofia, en una conversa amb la pensadora Marta Tafalla i el seu llibre Filosofía ante la crisis ecológica.
Junts repensarem el modus que tenim d’habitar el planeta, escoltant el que científics, filòsofs i artistes han reflexionat al llarg de la història i en l’actualitat, des de Thoreau, Horkheimer o Wilson fins a Terry Tempest Williams o la pròpia Marta Tafalla: «La causa de la crisi ecològica es un problema de convivència», defensa ella, com especialista en ètica ecològica, ètica animal, drets humans i estètica de la natura.
Ens plantejarem què pot fer l’art per la preservació de la vida salvatge i ens preguntarem com entenem a l’ésser humà en relació a la resta d’espècies. Un ésser humà que va provocar la primera catàstrofe ecològica fa 50.000 anys.
«Si no aconseguim canviar de rumb, el resultat serà una extinció massiva que podria arrossegar també la humanitat. Hem d’analitzar de manera crítica i assenyada, però alhora urgent, les causes de tal desastre, i aprendre d’un cop a conviure entre nosaltres i amb les altres espècies. Necessitem aprendre a habitar la Terra. Si no ho aconseguim, el futur de la Terra no ens inclourà.»
Buscarem alternatives més respectuoses amb el món natural en cultures no-occidentals com la d’alguns natius nortamericans —llegiu Trenes d’herba dolça si encara no ho heu fet, si us plau—. Parlarem de rewilding, decreixement, ecofeminisme… I debatrem sobre propostes polèmiques com la disminució dràstica de la natalitat, el veganisme o com alimentar a 8.000 millons de persones amb carn…
No arreglarem el món, però gaudirem d’una conversa estimulant i d’un tast gastronòmic inspirat en el llibre Filosofía ante la crisis ecológica que prepararà Sognu, el nou restaurant de la Força d’Àreu:
~ MENÚ ~
Per començar a rumiar:
Serpentines de blat de moro
Per continuar meditant:
Nigiri de Shitake amb tartar de tomaquet i compota de xicoies
Coca en recapte amb reducció de xarop de pinyes fumades
Mousse de xocolata vegana amb gerds i festucs
Per il·luminar-nos:
Vi Mas Lluny viognier (muntanyes de Prades)
Vi Mas d’en Llort, la cova de les lletres (D.O. Conca de Barberà)
Estrenem així les #FiloTrobadesNL, un nou format de xerrades que tenen per objectiu generar pensament i crítica a través de la reflexió col·lectiva amb l’ajuda d’autors especialistes, per abordar qüestions socials i mediambientals que ens inquieten, buscar solucions a problemes, raonar, dubtar, equivocar-se, aprendre… i atiar la ment amb les delícies que el restaurant Sognu ens proposi.
Preu d’inscripció*: 15€
Inclou: Participació en la xerrada + Tast gastro-vegà +
Descompte del 10% en la compra del llibre Filosofía ante la crisis ecológica
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
«Aquesta crisi no es resol amb més ciència i innovació tecnològica, sinó amb filosofia, és a dir, gestant una altra cosmovisió, aprenent a pensar i sentir d’una altra forma, transformant la nostra manera de viure.»
MARTA TAFALLA és doctora en Filosofia i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva línia de recerca es centra en l’estudi de les nostres relacions amb altres espècies des d’una perspectiva ètica i estètica. Els seus articles han aparegut a revistes acadèmiques com Estetika, Contemporary Aesthetics, Environmental Ethics, Isegoria, Dilemata o Bioètica i Dret. Ha realitzat estades de recerca a les universitats de Freiburg, Münster, Potsdam i Londres. Haver nascut sense olfacte l’ha portat a parar una atenció especial a la sensorialitat. Va divulgar l’anosmia amb la novel·la Nunca sabrás a qué huele Bagdad i va rebre el premi Aposta 2011 pel seu estudi Olfato y anosmia en la apreciación estética. Treballant per superar l’antropocentrisme, va editar l’antologia de textos Los derechos de los animales i és membre del Centre d’Ètica Animal de la Universitat Pompeu Fabra. Va comparèixer al Parlament de Catalunya quan el 2014 es va debatre l’ús d’animals a circs, i ha participat als documentals Personas no humanas i Susi, una elefanta en la habitación. És autora dels llibres Ecoanimal i el que aquí ens ocupa, Filosofía ante la crisis ecológica.
Amb la col·laboració de