- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Alins, Lleida 25574 España
Grup de lectura NL. Junil a les terres dels bàrbars
Tertúlia amb la participació de l’escriptor Joan-Lluís Lluís
DISSABTE 9 D’ABRIL >> 18:00H.
Per assistir a la tertúlia, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Una vegada hi havia un home que menyspreava la seva filla…»
Amb aquest començament de rondalla arranca el llibre que comentarem al proper Grup de Lectura NL: Junil a les terres dels bàrbars, utopia errant ambientada en una zona fronterera i indeterminada de l’Imperi Romà, amb la que Joan-Lluís Lluís ha guanyat el premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. L’escriptor serà amb nosaltres per participar a la tertúlia que tindrà lloc dissabte 9 d’abril a les 18:00h a NaturaLlibres.
«Només podem anar cap al nord, però nord i muntanyes són fred i mort…»
Junil encola papirs a la llibreria del pare i aprèn a llegir a l’ombra del seu menyspreu. Però mort el pare, morta la ràbia. Responsable del crim, la filla fuig a peu amb tres esclaus: Tresdits, el primer en sumar-se a la companyia, és (o era) copista i lector; i Lafàs, un esclau dedicat al culte a Minerva, que durant vint anys no s’ha deixat créixer ni un pèl al cos. El tercer, Dirmini, és l’únic que sap brandar una arma —però dels seus temps de gladiador gairebé no en queda ni una cicatriu.
Poc o gens preparats per a la intempèrie, encaminen els seus passos cap a la terra on el poeta Ovidi ha hagut d’exiliar-se. Busquen poesia i pau, travessen la frontera i aprenen a anar a palpes pel món, on els déus i les llengües varien. Què diuen els estranys amb qui topen? Què volen? Mica en mica, la colla fugitiva s’ampliarà amb altres dissidents que també volen escapar de les seves pors i les seves barbàries.
Junil a les terres dels bàrbars és una novel·la d’aventures esplendorosa, on l’escriptor Joan-Lluís Lluís demostra ser un parlador de contes amb una imaginació mastodòntica.
«…al món, ara, la gent normal és la que camina cada dia i la gent estranya i inquietant, però sobretot fora de l’ordre ordinari volgut pels déus, és la gent que no camina.»
Si hagués nascut més al nord, possiblement JOAN-LLUÍS LLUÍS no hauria escrit la seva obra en català. Si hagués nascut més al sud, potser no hauria concebut mai la seva primera novel·la, Els ulls de sorra (1993), que narra un episodi de la Guerra d’Algèria. Fill de Perpinyà, la ratlla és el seu territori i els fora de lloc, els seus germans. El dia de l’ós (2005), Aiguafang (2009), Cròniques d’un déu coix (2014), El navegant (2016) i Jo soc aquell que va matar Franco (2018) l’emparenten amb els grans fabuladors. Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos (2002) s’abeura en la tradició pamfletària. Els invisibles (2020) recrea el seu recorregut personal per la llengua “paterna”, caldria dir en el seu cas: fins als vint anys només l’havia parlada amb el pare. Hi ha acollit, com a traductor, L’arrencacors de Boris Vian i El llibre dels finals de Joan Bodon, dos autors que vindrien a ser els seus dos pols: per la imaginació al poder, l’un; per la consciència dels desposseïts, l’altre. Amb el volum Salives, el públic ha descobert que Joan-Lluís Lluís cultivava la poesia en secret. Encara que molts no ho sàpiguen, també és l’autor d’unes quantes cançons.
Si encara no teniu el llibre, podeu encarregar el vostre exemplar o comprar-lo directament a www.naturallibres.com
Activitat organitzada en col·laboració amb la llibreria La Singratalla.