- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Grup de lectura NL. La Companyia Nòrdica
Tertúlia amb la participació de l’escriptor Albert Villaró
DIVENDRES 25 DE MARÇ >> 18:00H.
Per assistir a la tertúlia, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710. Imprescindible haver-se llegit el llibre!
A més d’escriptor, l’Albert Villaró és historiador (de formació i de deformació). Professió, si més no, que li ha servit d’inspiració: quan treballava d’arxiver a la Seu d’Urgell, va descobrir, per casualitat, el dietari d’un soldat prussià, l’Ulrich von Wilamovitz, que l’any 1837 vingué a Catalunya per lluitar a la primera de les guerres carlines, com feien molts aleshores, entrant per Andorra a la Península de voluntaris. Però les aventures viscudes per aquest combatent en concret es mereixien ser novel·lades al llibre que divendres 25 de març comentarem al Grup de Lectura NL: La Companyia Nòrdica. Serà a les 18:00h i tindrem amb nosaltres al seu autor per a que ens expliqui quant hi ha de cert o no en aquesta història sorprenent.
«Res del que jo pugui escriure podrà acostar-se a la realitat, perquè, fet i fotut, tampoc no sé què és real. I això és un problema…»
Aquesta frase és del capità Osinalde, un dels singulars personatges que trobareu en aquestes pàgines, juntament al pare Cebrià —un monjo fugit de Montserrat—, el príncep Lichnowsky —un comte alemany que, aquest sí que sí, va existir de veritat—, la Mary Eyre —intrèpida periodista, corresponsal d’un diari nord-americà—… i la Mina, la noia pirinenca i fura que els fa de guia. Estrafalària comitiva que acabarà participant en una missió per resoldre uns assassinats d’allò més macabres i estranys.
Relat històric, misteri, fantasia… La Companyia Nòrdica és una novel·la tenyida d’humor, acció… i natura, ambientada en una geografia tan màgica com inhòspita que molts coneixereu bé, entre el Pallars Jussà i l’Alt Urgell.
«El paisatge no s’assembla a res que hagi vist abans. És com si la natura volgués mostrar-me un catàleg de la seva grandesa. Muntanyes amb uns plegaments forçats, roques de calç blanca i vetes negres d’esquistos, una vegetació que s’arrapa a les escletxes, que creix verdíssima als canals i als torrents i que es resigna a l’aridesa de la resta…»
ALBERT VILLARÓ (andorrà nascut a la Seu, el 1964) ha perdut el títol on diu que és historiador. Mentre el troba, escriu novel·les. Una muntera, en té, i totes ben diferents: Les ànimes sordes, Obaga, la trilogia Blau de Prússia (premi Carlemany 2006), L’escala del dolor i La bíblia andorrana (premi Prudenci Bertrana 2015); L’any dels francs, La primera pràctica, les ucronies Els ambaixadors (Premi Josep Pla 2014) i El sindicat de l’oblit. L’última, de moment, és La Companyia Nòrdica. Li n’han traduït unes quantes al francès, al castellà i a l’italià —i ara aviat al txec.
Si encara no teniu el llibre, podeu encarregar el vostre exemplar o comprar-lo directament a www.naturallibres.com