
- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Grup de lectura NL. L’estiu que la mare va tenir els ulls verds
Tertúlia guiada per l’escriptora Ivet Eroles
Compartirem lectura i berenar de La Xurreta Cafè! Amb val de descompte en llibres pels inscrits
DIVENDRES 20 DE GENER >> 18:30H.
Per assistir a la tertúlia, envieu un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Els ulls de la mare eren un error
Els ulls de la mare eren les restes d’una mare molt bonica
Els ulls de la mare ploraven cap endins
Els ulls de la mare eren el desig d’una cega acomplit pel sol
Els ulls de la mare eren camps de tiges esquinçades
Els ulls de la mare eren els contes que no m’havia explicat mai
Els ulls de la mare eren les finestres d’un submarí de maragdes
Els ulls de la mare eren petxines crescudes als arbres
Els ulls de la mare eren cicatrius al rostre de l’estiu
Els ulls de la mare eren poncelles a punt d’obrir-se»
Els ulls d’una mare i la mirada d’un fill recorren les pàgines del llibre que comentarem divendres 20 de gener: L’estiu que la mare va tenir els ulls verds, de Tatiana Tîbuleac. Una història descarnada sobre la maternitat, la mort i el perdó, que ens parla de la soledat, de com una ànima pot ser guarida per la natura, per la vida senzilla i per la compassió. Traduïda a nombrosos idiomes i premiada profusament des de la seva publicació original en romanès el 2016, s’ha convertit en un clàssic de la literatura contemporània que analitzarem en un #GrupDeLecturaNL conduït per l’escriptora Ivet Eroles, on traurem tot el profit de la nostra lectura.
Parlarem de l’autora, de la seva obra, les seves influències i del seu contexte en el panorama literari europeu; ens endinsarem en les particularitats de la novel·la en qüestió, debatrem sobre els temes que suscita i reflexionarem de forma col·lectiva, en una sessió guiada que té com a objectiu compartir un llibre, una idea, un bon berenar i una experiència lectora. Només us demanem que vingueu amb l’obra proposada llegida!
SINOPSI DEL LLIBRE
Per superar el bloqueig artístic que li impedeix pintar, aconsellat pel seu psiquiatra, l’Aleksy rememora l’època més feliç i devastadora de la seva vida: el darrer estiu que va passar amb la seva mare en un poble rural de França. Llavors l’Aleksy era un adolescent rosegat per la tristesa i el ressentiment: com superar la pèrdua de la seva germana? Com perdonar la mare que l’havia ignorat? Com fer front al càncer que ara la devorava?
Feridorament bell, aquest és el relat de l’estiu en què mare i fill finalment abaixen les armes, esperonats per l’arribada de l’inevitable i la necessitat de reconciliar-se.
Preu d’inscripció a la tertúlia: 10€
Inclou: Material i guia de lectura + Un beure a la carta amb dolç casolà del dia de La Xurreta Cafè + Val de descompte de 2€ en llibres*.
Per assistir a la tertúlia, és necessari haver llegit (o començat) el llibre.
Si encara no el teniu, podeu encarregar el vostre exemplar o
comprar-lo directament a www.naturallibres.com
També està disponible a les biblioteques públiques i al Bibliobús.
*El val de descompte tindrà una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.
«La gent només pensa en la mort quan mor, Aleksy, només quan mor, i això és una bestiesa, una gran bestiesa. Perquè abans que cap somni, és la mort el que esdevindrà a l’ésser humà amb tota seguretat. De fet, és l’única cosa que sens dubte esdevindrà. Per aquesta raó, Aleksy, no facis mai les coses de qualsevol manera, ni pensis que tindràs temps d’endreçar-les, perquè no en tindràs. El temps que vindrà el malgastaràs fent encara més coses de qualsevol manera i morint més de pressa.»
TATIANA TÎBULEAC (Chișinău, 1978) és escriptora, periodista i traductora. L’any 2016 va publicar la seva primera novel·la, L’estiu que la mare va tenir els ulls verds, que ràpidament es va convertir en un fenomen internacional. També és autora de la novel·la El jardí de vidre (Premi de Literatura de la Unió Europea 2019). Actualment viu i treballa a París.
IVET EROLES (Santa Maria de Meià, 1988) és escriptora, poeta, artista i professora resident al Pallars Sobirà. L’any 2021 va publicar Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit. També ofereix recitals poètics i forma part de dos espectacles, BioLentes. Cronograma incomplet de les violències, amb l’artista Noemí Busquets, i Violències. Guerra Civil i Postguerra al Pallars, amb Noemí Busquets, Vanesa Frexia, Javi Ballabriga i Pirinoise. Al mateix temps, col·labora en mitjans de comunicació, com Catorze.cat o La Directa, escrivint reportatges, relats i textos poètics. Al seu bloc literari Muntanyes de paraules hi penja part de la seva creació artística.