- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Grup de lectura NL. Saltaré sobre el fuego
Tertúlia guiada per l’escriptora Ivet Eroles, amb la col·laboració de Magdalena Antychowicz
Compartirem lectura i berenar de La Xurreta Cafè! Amb val de descompte en llibres pels inscrits
DIVENDRES 5 DE MAIG >> 18:30H.
Per assistir a la tertúlia, envieu un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Lo digo de corazón: soy una persona anticuada y creo que leer es el pasatiempo más hermoso creado por la humanidad (…) El Homo ludens con un libro es libre. Al menos, tan libre como él mismo sea capaz de serlo. Él fija las reglas del juego, subordinado únicamente a su propia curiosidad. Puede permitirse leer no sólo libros inteligentes de los que aprenderá cosas, sino también libros estúpidos de los que algo sacará. Es libre de no leer un libro hasta la última página, y de empezar otro por el final e ir retrocediendo. Puede echarse a reír en un punto no destinado a ello o, de repente, detenerse ante unas palabras que recordará durante el resto de su vida. Y, finalmente, es libre –y ningún otro pasatiempo puede ofrecerle esto– de escuchar de qué habla Montaigne o de zambullirse en el Mesozoico por un instante.»
Les paraules són de Wislawa Szymborska. I amb aquesta llibertat que proclama llegirem Saltaré sobre el fuego, el poemari que comentarem divendres 5 de maig, en un #GrupDeLecturaNL conduït per l’escriptora Ivet Eroles i amb la col·laboració de la professora polonesa resident al Pallars Magdalena Antychowicz, que ha crescut amb els versos de la seva conterrània, i amb qui podrem comparar la musicalitat de la traducció amb la versió original.
Wislawa Szymborska és, sens dubte, de les millors autores per començar a llegir poesia i gaudir del gènere, i el llibre que hem triat, Saltaré sobre el fuego, una delícia, amb les il·lustracions de Kike de la Rubia publicat a l’editorial Nórdica. Segons la mateixa escriptora deia, no hem d’aproximar-nos a un poema com si fos una cosa insignificant, però tampoc com si fos quelcom de sagrat: els versos han de volar a una alçada suficient per poder observar als humans i a la resta d’animals, però sense enlairar-se més del compte, perquè aleshores caure en abstraccions inintel·ligibles és un risc probable.
I amb aquesta poesia clara i concisa, Szymborska va guanyar al 1996 el Premi Nobel de Literatura. Incident, aquest del premi, que la guardonada anomenava “la catàstrofe”, per la popularitat mundial que li va suposar. Una popularitat de la qual va tractar de protegir-se, amb mesures dràstiques com la de no ampliar més el seu nombre d’amistats, quedant-se només amb aquelles anteriors a “la catàstrofe”.
Vivir en la cumbre de la gloria es aburrido
y las vistas que se extienden alrededor brumosas.
Si el talent superior d’un poeta consisteix a detectar, dins l’agitació del món, allò realment important, Szymborska resulta enlluernadora.
Por alguna causa yo estoy aquí y miro.
Sobre mi cabeza una mariposa blanca aletea en el aire
con unas alas que son solamente suyas,
y una sombra sobrevuela mis manos,
no otra, no la de cualquiera, sino su propia sombra.
Ante una visión así, siempre me abandona la certeza
de que lo importante
es más importante que lo insignificante.
La seva poesia ha estat etiquetada de “filosòfica” o “quotidiana”, amb referències constants a la natura que s’aiguabarregen amb reflexions sobre la crisi ecològica, la humanitat i la nostra relació amb la resta d’espècies del món animal i vegetal. Tot això amb humor, ironia i gravetat a parts iguals.
No le reprocho a la primavera
que llegue de nuevo.
No me quejo de que cumpla
como todos los años
con sus obligaciones.
Comprendo que mi tristeza
no frenará la hierba.
Si los tallos vacilan
será sólo por el viento
Ens endinsarem en l’autora, els seus llibres, les seves influències i el seu context en el panorama literari internacional; comentarem les qüestions bàsiques del poemari, debatrem sobre les idees i els temes que hi són presents i reflexionarem de forma col·lectiva, en una sessió guiada que té com a objectiu compartir un llibre, una idea, un bon berenar i una experiència lectora. Només us demanem que vingueu amb l’obra proposada llegida!
A fuego lento , para que no se queme la tarta,
comenzamos la lectura. ¡Musa!
Preu d’inscripció a la tertúlia: 10€
Inclou: Material i guia de lectura + Un beure a la carta amb dolç casolà del dia de La Xurreta Cafè + Val de descompte de 2€ en llibres*.
Per assistir a la tertúlia, és necessari haver llegit (o començat) el llibre.
Si encara no el teniu, podeu encarregar el vostre exemplar o
comprar-lo directament a www.naturallibres.com
També està disponible a les biblioteques públiques i al Bibliobús.
*El val de descompte tindrà una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.
Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
WISLAWA SZYMBORSKA va néixer el 2 del juliol del 1923 a la petita ciutat de Kórnik, en la part central del país. Quan tenia gairebé sis anys la seva família es va traslladar a Cracòvia, la ciutat on va viure la resta de la seva vida i on va morir l’any 2012. Els seus anys formatius van estar marcats per l’horror de l’Holocaust i la Segona Guerra Mundial. En acabar la guerra, Wisława comença estudis de filologia polonesa i sociologia a l’Universitat Jagiellonica. Al mateix 1945 és quan es publica per primer cop un poema seu. L’any 1996 fou guardonada amb el Premi Nobel de Literatura «per una poesia que, amb la seva precisió irònica, permet que el context històric i biològic surti a llum en fragments de la realitat humana».
IVET EROLES (Santa Maria de Meià, 1988) és escriptora, poeta, artista i professora resident al Pallars Sobirà. L’any 2021 va publicar Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit. També ofereix recitals poètics i forma part de dos espectacles, BioLentes. Cronograma incomplet de les violències, amb l’artista Noemí Busquets, i Violències. Guerra Civil i Postguerra al Pallars, amb Noemí Busquets, Vanesa Frexia, Javi Ballabriga i Pirinoise. Al mateix temps, col·labora en mitjans de comunicació, com Catorze.cat o La Directa, escrivint reportatges, relats i textos poètics. Al seu bloc literari Muntanyes de paraules hi penja part de la seva creació artística.
MAGDALENA ANTYCHOWICZ (Białystok, 1989) és polonesa i viu a Catalunya des de fa vuit anys. Professora, guia de muntanya i amant de la literatura i la poesia de Szymborska, es va llicenciar en relacions internacionals a la Universitat Jagiellonica de Cracòvia —la mateixa on va estudiar la premi Nobel de Literatura—. Fa uns anys que va trobar la seva segona casa al Pallars Jussà.