- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Grup de lectura NL. Un tribut a la terra, de Joe Sacco
Tertúlia literària guiada per l’escriptora Ivet Eroles
Compartirem lectura i berenar de La Xurreta Cafè! Amb val de descompte en llibres pels inscrits
DIVENDRES 1 DE DESEMBRE >> 18:30H.
Per assistir a la tertúlia, envieu un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«He vingut als Territoris del Nord-oest a conèixer els dene, que, en el seu vessant tradicional, tenen una percepció del lloc que ocupen al món del tot insòlita, com res del que hagi vist jo mai fins ara.»
Els dene són un grup indígena de les regions àrtiques del Canadà; han viscut a la vall del riu Mackenzie des de temps immemorials, però no conceben aquesta terra com una propietat; ben al contrari: ells són propietat de la terra, pensen. Una terra que té la gràcia i el mal de ser enormement rica en recursos minerals, l’explotació dels quals està acabant amb un modus de vida ancestral. Joe Sacco narra l’extinció d’aquesta cultura a Un tributo a la tierra, el llibre que comentarem divendres 1 de desembre en un #GrupDeLecturaNL conduït per l’escriptora Ivet Eroles.
«Descobreixes les relacions i les connexions amb la terra i els animals. Descobreixes com són d’importants per a tu, com d’important és el món. Estaves obligat a matinar, a aixecar-te en general quan sortia el sol, per poder-lo saludar. Te n’anaves aviat a dormir perquè havies de deixar que els altres esperits fessin la seva feina a la nit, que es visitessin i et visitessin a tu en somnis.»
Considerada una obra mestra del periodisme gràfic, Un tributo a la tierra relata la realitat dels pobles indígenes de l’Amèrica del Nord, enfrontats a un fràgil equilibri entre la conservació de la seva cultura tradicional i les enormes inversions que arriben per extreure de la terra on viuen petroli, gas i diamants.
«Si no t’agrada el desenvolupament del petroli i el gas, no t’agrada el fracking i no t’agrada la mineria, deixa d’anar en cotxe i d’utilitzar l’Iphone.»
Unes inversions que porten feina, motos de neu i calefacció; però també destrucció de boscos, fracking, contaminació, alcoholisme i deutes hipotecaris en una comunitat antigament nòmada (!) que porta dècades patint cruentament, víctima d’un sistema educatiu perniciós que va intentar aniquilar la seva identitat: els nens van ser separats dels seus pares durant anys, en internats canadencs on se’ls va imposar una religió i la prohibió de parlar la llengua pròpia, sotmesos a tota mena de maltractes.
«Sabeu què diferencia els dene dels moles, els que no són denes?”, pregunta.
Els moles entren a treballar a les 9, dinen a les 12 i prenen cafè a les 3.
Els dene mengen quan tenen gana.»
Una rigorosa investigació periodística en vinyetes, on seguirem a l’autor per carreteres hivernals glaçades i perilloses, al final de les quals ens trobarem amb una història fascinant protagonitzada per personatges de tot tipus, des d’activistes a sacerdots, indígenes i explotadors. Amb una reflexió urgent sobre els diners, la dependència, l’extinció d’una cultura engolida pel món capitalista i la lluita per la supervivència.
«Aleshores no hi havia funcions femenines ni masculines perquè sempre podies acabar a la meitat de la muntanya tu sol. I si no sabies cuinar o (…) cosir o (…) fer les tasques en teoria femenines, havies begut oli.»
Joe Sacco és el màxim exponent del reporterisme gràfic dels nostres temps, reconegut per treballs on fusiona periodisme de qualitat i còmic, entre els quals destaquen Notas al pie de Gaza i Gorazde: Zona protegida. Amb un llenguatge satíric, narracions en primera persona i vinyetes en blanc i negre, dibuixa conflictes d’actualitat com el que comentarem el proper 1 de desembre al #GrupDeLecturaNL de #NaturaLlibres. Una novel·la gràfica que és un tribut a la terra dels dene i a la nostra també, perquè tots ens veiem amenaçats per problemes semblants.
«Hi ha un sistema millor que agafar, agafar i agafar el que no necessites.»
Preu d’inscripció a la tertúlia: 10€
Inclou: Material i guia de lectura + Un beure a la carta amb dolç casolà inspirat en la novel·la + Val de descompte de 2€ en llibres*.
Per assistir a la tertúlia, és necessari haver llegit (o començat) el llibre.
Si encara no el teniu, podeu encarregar el vostre exemplar o
comprar-lo directament a www.naturallibres.com
També està disponible a les biblioteques públiques i al Bibliobús.
*El val de descompte tindrà una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.
Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
JOE SACCO (Malta, 1960) viu a Portland, Oregon (Estats Units). El seu primer èxit va arribar a la dècada dels anys noranta, amb la novel·la gràfica Palestina, després de passar dos mesos a Gaza i Cisjordania, guanyadora del premi American Book Award. Més endavant va publicar Gorazde: zona protegida, sobre la guerra civil a la Bòsnia oriental, també premiada amb el Guggenheim Fellowship i el Eisner, a banda de ser escollit com un dels millors llibres de l’any per The New York Times i com a millor còmic per la revista Time. El 2003 va publicar El mediador, centrada en el conflicte de l’antiga Yugoslavia, i més endavant, el 2009, va escriure i dibuixar Notas al pie de Gaza, sobre la realitat d’aquesta part del món, de nou a Palestina.
IVET EROLES (Santa Maria de Meià, 1988) és escriptora, poeta, artista i professora resident al Pallars Sobirà. L’any 2021 va publicar Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit. També ofereix recitals poètics i forma part de dos espectacles, BioLentes. Cronograma incomplet de les violències, amb l’artista Noemí Busquets, i Violències. Guerra Civil i Postguerra al Pallars, amb Noemí Busquets, Vanesa Frexia, Javi Ballabriga i Pirinoise. Al mateix temps, col·labora en mitjans de comunicació, com Catorze.cat o La Directa, escrivint reportatges, relats i textos poètics. Al seu bloc literari Muntanyes de paraules hi penja part de la seva creació artística.