- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Balandrau, infern glaçat
Projecció del documental i col·loqui
Amb la directora del Sense Ficció Montse Armengou, l’assessor de muntanya del documental Jordi Quera, el supervivent Lluis Tripiana i l’expert del GRAE Francesc Carola
Dissabte 3 de desembre
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Una cosa ja era lluitar contra un vent, l’altra el fred i l’altra és ja lluitar contra la hipotèrmia i la mort.»
Va ser la tragèdia de muntanya més gran viscuda mai al Pirineu català: l’hivern de l’any 2000, una inesperada tempesta de torb es va endur la vida de deu persones. Ho relata el documental Balandrau, infern glaçat, que projectarem dissabte 3 de desembre a les 18:00h a NaturaLlibres, amb col·loqui posterior i la participació de la directora del Sense Ficció Montse Armengou, l’assessor de muntanya del documental Jordi Quera, l’alpinista supervivent Lluis Tripiana i el bomber del GRAE expert en rescats i nivologia Francesc Carola.
Aquell dia atziac res al cel —ni a les prediccions meteorològiques— semblava anunciar el que acabaria passant. Brillava el sol i la temperatura era bona. Fins que de sobte tot va canviar: ràfegues de més de 100 km/h, amb sensacions tèrmiques de -30ºC, van sacsejar sense treva, durant dotze hores seguides, la serralada pirinenca. Unes condicions infernals que van mirar de simular durant el rodatge del documental, esperant la meteo desitjada per filmar inclús amb torb algunes escenes.
Dissabte 3 de desembre parlarem de les dificultats que l’equip fílmic va haver d’afrontar, dels riscos de l’alpinisme i dels fets d’aquella fatídica jornada, que ens recorda sempre l’insignificants que som dins el conjunt de la Natura.
El llargmetratge està basat en el llibre Tres nits de torb i un Cap d’Any. Crònica d’una tragèdia al Pirineu, del meteoròleg Jordi Cruz —publicat en castellà com Viento salvaje. Crónica de una tragedia en los Pirineos—, que trobareu a NaturaLlibres.
MONTSE ARMENGOU és periodista i està especialitzada en documentals de recerca històrica. Treballa des del 1985 a Televisió de Catalunya (TV3), on ha dirigit nombrosos documentals sobre aspectes ocults i l’oblit de les víctimes del franquisme que han estat guardonats amb diversos premis nacionals i internacionals, com ara el Premi Nacional del Periodisme de la Generalitat de Catalunya que va rebre l’any 2002. Ha dirigit, juntament amb Ricard Belis, Els nens perduts del franquisme (2002), Les fosses del silenci (2003), Avi, et trauré d’aquí (2013) i Els internats de la por (2015), entre d’altres. També ha escrit nombrosos llibres basats ens els seus documentals, entre els quals cal destacar El comboi dels 927 (2006), Ravensbruck. L’infern de les dones (2007) i Els internats de la por (2016). Ha estat professora visitant a la Universitat de Nova York. Actualment és la directora del programa Sense Ficció de TV3.
JORDI QUERA és alpinista, escalador, espeleòleg i esquiador. té una llarga trajectòria en l’entorn excursionista de Catalunya per tradició –llibreria Quera– i per vocació, tant en el vessant cultural –ha escrit deu llibres de temàtica excursionista i centenars d’articles, ha estat editor, promotor i membre de diversos projectes com documentals, xerrades, formació, etc.– com en el vessant associatiu, ja que ha estat membre directiu de diverses entitats (FOCIR, FEEC, CEC, CEG, EC, GEDE…). Des de principis del segle XXI ha estat molt vinculat al projecte de Mountain Wilderness i va ser Secretari General Internacional, President de Mountain Wilderness de Catalunya, Garant Internacional i, des del 2010, President Internacional.
LLUÍS TRIPIANA és alpinista, membre del Club Alpí Palamós, supervivent del temporal que l’hivern del 2000 va causar la mort de deu persones al Pirineu català, entre el Balandrau, la Coma del Orri i el Gra de Fajol, on ell i els seus companys es trobaven aleshores.
FRANCESC CAROLA va ser el coordinador de l’operació de rescat al Ripollès el cap d’Any del 2000, com a cap del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), càrrec que va exercir des de 1984 fins la seva jubilació al 2016. Expert en nivologia, és membre fundador de l’Associació Coneixement Neu i Allaus (ACNA), representant de l’International Commission for Alpine Rescue (ICAR) i tècnic formador RECCO.