- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Bruixes, la gran mentida
Xerrada al voltant del documental de TV3
Amb la directora del programa Sense ficció Montse Armengou, la investigadora Júlia Carreras i l’escriptora Ivet Eroles
Divendres 13 maig >> 19:00H
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Entre els segles XV i XVII Catalunya va ser un dels focus mundials de la cacera de bruixes. De fet, el text jurídic europeu més antic amb referències a la bruixeria el trobem aquí, a les muntanyes del Pallars Sobirà. Una barbàrie de la qual les veïnes de la Vall Ferrera tampoc es varen escapar: durant la primavera de 1593, una sèrie de dones van ser jutjades aquí a Alins, torturades i condemnades a morir penjades a la forca. I tot sobre la base de rumors veïnals.
Divendres 13 maig coneixerem el nom d’aquestes víctimes i posarem damunt la taula les darreres investigacions sobre la persecució bruixenca. Projectarem fragments del documental Bruixes, la gran mentida i debatrem sobre aquest horror amb la directora del programa Sense ficció de TV3 Montse Armengou, la investigadora Júlia Carreras i l’escriptora Ivet Eroles, en una trobada per desmuntar tòpics que han perdurat fins ara i veure quines conseqüències i herències patriarcals es mantenen des d’aleshores.
«Al límit del camí
al marge de preguntes
hi creixen respostes bordes
lliures de metzines.»
MONTSE ARMENGOU és periodista i està especialitzada en documentals de recerca històrica. Treballa des del 1985 a Televisió de Catalunya (TV3), on ha dirigit nombrosos documentals sobre aspectes ocults i l’oblit de les víctimes del franquisme que han estat guardonats amb diversos premis nacionals i internacionals, com ara el Premi Nacional del Periodisme de la Generalitat de Catalunya que va rebre l’any 2002. Ha dirigit, juntament amb Ricard Belis, Els nens perduts del franquisme (2002), Les fosses del silenci (2003), Avi, et trauré d’aquí (2013) i Els internats de la por (2015), entre d’altres. També ha escrit nombrosos llibres basats ens els seus documentals, entre els quals cal destacar El comboi dels 927 (2006), Ravensbruck. L’infern de les dones (2007) i Els internats de la por (2016). Ha estat professora visitant a la Universitat de Nova York. Actualment és la directora del programa Sense Ficció de TV3.
JÚLIA CARRERAS és filòloga i investigadora especialitzada en folklore i etnobotànica. Ha participat en simposis i ha donat conferències sobre folklore, etnobotànica, història i antropologia de la bruixeria, animisme, alquímia, etc. Cofundadora d’Occvlta amb Héctor Pérez Varela, actualment viu a Esterri d’Àneu on es dedica a la didàctica i la formació sobre etnobotànica a través de plataformes virtuals, col·laborant amb institucions culturals, principalment l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, per al qual duu a terme tasques de recerca i dinamització d’etnologia pirinenca. El seu treball ha tingut repercussió a mitjans com El País, RTVE, Heraldo de Aragón, RNE, RAC1 i Catalunya Ràdio, entre d’altres.
IVET EROLES és autora del llibre Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit. Periodista amb màster en Antropologia Visual, dona vida amb l’artista Noemí Busquets a BioLentes. Cronograma incomplet de les violències, un espectacle de poesia i dansa-teatre sobre les violències que s’han exercit o s’exerceixen cap a les dones. Ha estrenat Violències. Guerra Civil i Postguerra al Pallars Sobirà, amb Vanesa Freixa, Noemí Busquets, Javi Ballabriga i Pirinoise, un homenatge a les víctimes de la Guerra Civil en clau de gènere. També col·labora en mitjans de comunicació com La Directa, on escriu reportatges i relats. Al mateix temps, ofereix recitals poètics i publica textos, poemes i contes al seu bloc literari Muntanyes de paraules.