- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Carpe diem, de la literatura a la pintura
Xerrada + Taller d’iniciació al sumi-e
Amb el divulgador de l’art Miquel del Pozo i amb l’artista Lurdes Civit
Dissabte 29 de juny a les 19:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Carpe diem, quam minimum credula postero.»
(Viu avui, no et refiïs del demà.)
HORACI
Que cal gaudir del moment, tots ho sabem, però sembla que se’ns oblida per algun estrany mecanisme del cervell, perquè escriptors, poetes, pensadors i artistes ens ho han de recordar constantment. Dissabte 29 de juny ho repetirem un cop més, en una xerrada impartida pel divulgador de l’art Miquel del Pozo a NaturaLlibres.
«Me’n vaig anar al bosc perquè volia viure intensament […], no fos cas que, just a l’hora de morir, descobrís no haver viscut.» HENRY DAVID THOREAU
L’autor de Walden o la vida als boscos defensava que no era bo treballar massa; el just i necessari per subsistir sense que la feina li robés temps per escriure, per llegir, per fruir de la sortida i la posta del sol, de la natura i els canvis d’estacions…
«Cau una fulla i cau d’alegria. Estimo la vida.» VIRGINIA WOOLF
Amb Miquel del Pozo veurem com s’ha representat el Carpe diem al llarg de la història en l’art, el cinema i la literatura. Una premisa exaltada per molts creadors del Renaixement i del Romanticisme…
«El Carpe diem ja no és suficient, em veig obligat a intentar treure profit dels segons també.» LORD BYRON
Es tracta d’atrapar la fugacitat del temps, l’espai infinit entre allò que encara no ha esdevingut i el que ja no existeix…
«Veure el cel d’estiu
és poesia, encara que no es trobi en un llibre.
Els vertaders poemes fugen…»
EMILY DICKINSON
Posarem en pràctica l’art del carpe diem diumenge 30 de juny al matí, en un taller d’iniciació al sumi-e impartit per Lurdes Civit, artista experta en aquesta disciplina mil·lenària que els monjos budistes zen exerciten. Una tècnica de pintura amb tinta xinesa sobre paper d’arròs que exigeix una dedicació d’anys i una entrega total; cometre errors una vegada i una altra, aprendre a tolerar-los; repetir, repetir i repetir els exercicis fins que les mans s’alliberin de tota distracció i desig d’èxit. Fins que les mans es tornin destres. I, aleshores, s’oblidin de totes les lliçons rebudes i puguin així expressar les emocions i la bellesa senzilla de la Natura. Aquí i ara.
- Duració del taller: 3 hores
- Contingut: Exercicis preparatoris de meditació per harmonitzar cos i ment, explicació introductòria al sumi-e i material, aprenentatge de pinzellades bàsiques, exercicis de creació lliure amb música meditativa
- Mínim – màxim de participants: 6 – 14
- Preu d’inscripció al taller: 42€*
- Inclou: Classe magistral i pràctica + Estris i material de dibuix (pinzells especials, tinta xinesa, paper d’arròs) + Val de 2€ de descompte en llibres
- Requisits: No són necessaris coneixements previs
«Digues, què penses fer
amb la teva única, salvatge i preciosa vida?»
MARY OLIVER
*El val de descompte tindrà una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.
Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
Llicenciat en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya, MIQUEL DEL POZO compagina l’exercici professional de l’arquitectura al seu despatx, MENDEZDELPOZO|ARQUITECTES, amb l’assaig i la reflexió teòrica al voltant de l’art. A l’àmbit de la difusió cultural, és creador del projecte #MA140 (Mirar a l’Art a Twitter), que ha traspassat l’espai virtual i s’ha materialitzat en conferències i sessions en diferents àmbits educatius i culturals. Així mateix, col·labora en una secció quinzenal del programa La Ventana de la Cadena Ser. El 2019 va rebre el Premi Ciutat d’Open House Madrid al millor ús de les xarxes socials.
LURDES CIVIT és escultora, pintora i artista del paper. Ha rebut la seva formació en Sumi-e amb Mª Eugénia Manrique, Yano Yoro, entre d’altres. Ha dirigit La Casa del Paper (escola-taller). S’ha format amb especialistes internacionals del paper com Salvador Alibau, Elaine Koretsky, Laurence Barker, Gangolf Úlbrich, John Gerald, i amb els mestres japonesos Shingo Nishimura i Tsuyoshi Nakahara. Realitza cursos i tallers de sumi-e i d’elaboració artesanal del paper per a artistes i diferents col·lectius. Ha exposat la seva obra a diverses sales i galeries.