- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Cita amb el cim
Projecció de documental i xerrada
Amb l’alpinista i escriptor Juanjo San Sebastián
Dissabte 11 de febrer a les 18:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«No podem pretendre gaudir sense estar disposats a patir proporcionalment. Així és l’amor, la passió per les muntanyes o, pel que sigui, així és la vida.»
L’alta muntanya regala moments de molta satisfacció i goig, però també alecciona amb moments dolorosos i durs, molt durs. Ho sap prou bé l’alpinista basc Juanjo San Sebastián, que el 1994 va perdre un amic i vuit dits després d’escalar un dels pics més mortífers del món, el K2, i sobreviure a dos vivacs en la zona de la mort. Ho narra en un llibre que és ja un clàssic en la literatura muntanyenca, Cita con la cumbre, i dissabte 11 de febrer a les 18:00h estarà a NaturaLlibres per explicar-nos la seva història amb la projecció d’un documental sobre la seva trajectòria alpinística.
Viatjarem per paratges naturals privilegiats: des de Picos d’Europa als Andes del Perú, Yosemite, les illes Geòrgia del Sud, els Alps, l’Himàlaia i el Karakòrum, amb expedicions d’ensurt com l’integral de Peuterey, la recreació històrica de Rabadà i Navarro a la cara nord de l’Eiger, el Chogolisa-Broad Peak —una bogeria inspirada en Kurt Diemberger i Hermann Buhl— o el fatídic K2. Aventures, però, on el cim no importa res —o gairebé res.
«Per si un cas…, per si un cas.
És l’únic que se m’acut respondre quan algú pregunta:
Escolta, i vosaltres, per què escaleu muntanyes?»
JUANJO SAN SEBASTIÁN (Bilbao,1955) ha estat un dels vuitmilistes espanyols més importants de la dècada dels 80 i els 90. Alpinista, escalador, escriptor, càmera d’alçada, guionista i director de documentals, s’inicia en el món de l’escalada als setze anys. A partir de 1979 comença les seves primeres incursions als Alps (el couloir Couturier de la Aiguille Verte i l’integral de Peuterey al Mont Blanc) i a la Serralada Blanca dels Andes (aresta Nord de l’Alpamayo i intent a l’aresta Est de l’Abasraju).
Membre habitual del programa de TVE Al filo de lo imposible, participa en nombrosos capítols de la sèrie televisiva, amb innumerables expedicions a l’Himàlaia i al Karakórum, habitualment en estil lleuger, destacant un intent al pilar Sud de l’Everest i els cims del Makalu, Cho Oyu i central del Shisha Pangma. Arriba a l’antecim del Broad Peak després de traçar una nova ruta a l’aresta Nord-est del Chogolisa. Intenta la via japonesa de la cara Oest del K2, muntanya a la qual tornarà tres vegades més per la ruta Cessen i la via normal fins aconseguir finalment l’objectiu el 1994, en companyia d’Atxo Apellániz, que hi va perdre la vida.
Ha recorregut també muntanyes d’Àfrica (Kilimanjaro i Ruwenzori), Canadà (Torre de la Flor del Lotus, al Circ de les Inescalables), Estats Units (Zodiac i North America Wall, al Capità, a la Vall de Yosemite), Argentina (Aconcagua), Brasil (Pa de Sucre)… Ha seguit les passes de Shackleton per les illes Geòrgies del Sud, s’ha escapat d’una allau al Mont Cook, ha creuat el salar d’Uyuni caminant…
I encara ha tingut temps d’escriure diversos llibres, entre els quals Cita con la cumbre, Cuando la luna cambie i Cuánto es mucho tiempo, que trobareu a NaturaLlibres. Ha dirigit documentals com Bájame una estrella, en memòria de l’escaladora navarresa Miriam García, una sèrie sobre la història de l’alpinisme basc, o el film que veurem dissabte 11 de febrer a Alins, titulat El Viaje.