- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Dones de la muntanya: Sobre la terra, sota l’ombra
Xerrada + Tast euskal-pallarès
Amb les investigadores Leire Milikua i Federica Ravera, i amb les pageses Núria Ferrando i Gemma Navas
Dissabte 6 de juliol a les 19:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«FUIMOS NOSOTRAS
quienes aprendimos la historia de nuestras madres
tocando los anillos de los árboles
lo que no se quiere contar
queda irremediablemente grabado
en este espectro
en los libros
nunca aparecían sus nombres
tampoco sus quehaceres
una estrella por cada hijo que nació
por cada hija
nada más que un apero
el sudor y la azada.»
MARÍA SÁNCHEZ
No és fàcil ser dona, rural i pagesa en una societat heteropatriarcal, capitalista i urbanocèntrica. Ser dona i, generacions rere generacions, llaurar el paisatge a l’ombra d’un sistema que maltracta la terra com les maltracta a Elles. Dissabte 6 de juliol coneixerem les adversitats que encara avui dia han d’afrontar amb les investigadores Leire Milikua i Federica Ravera, autores respectivament de Lur gainean, itzal azpian (Sobre la tierra, bajo la sombra) i Dones de la muntanya, en diàleg amb les pageses que hi ha al darrera de la formatgeria Casa Mateu de Surp, Núria Ferrando, i d’Herbes de l’Alt Pirineu, Gemma Navas.
«Totes les persones portem a la sang una dona pagesa; totes hem tingut com a avantpassat una àvia que ha treballat la terra, que ha sembrat, plantat i recol·lectat aliments, que ha intercanviat, millorat i estimat les llavors.»
Leire Milikua és arquitecta especialista en Agroecologia i Igualtat de Gènere; Federica Ravera és doctora en ciències ambientals i fa recerca en àrees de muntanya amb perspectiva ecofeminista. Les dues acumulen hores i hores de conversa amb dones rurals; una a Euskal Herria, l’altra a Catalunya. I dissabte 6 de juliol a NaturaLlibres compartiran i compararan les seves experiències i anàlisis.
«Si l’home treballa fora de casa i la dona no, quedant-se a càrrec de l’hort i els animals, aquesta dona no és pagesa. En canvi, si la dona treballa fora i qui es queda a casa a càrrec de l’hort i els animals és un home, ningú posaré en dubte que aquest home sigui un pagès.»
No és senzill computar el nombre de dones que han treballat i treballen en activitats agràries i ramaderes… Amb tot, tractarem d’analitzar les últimes dades i el significat que s’amaga sota els percentatges: un sector altament masculinitzat… en l’imaginari popular, degut a que en els espais de poder i decisió sempre han estat Ells al davant.
Coneixerem què diu l’Estatut de les Dones Agricultores aprovat el 2015 pel Parlament Basc, amb l’objectiu de donar major visibilitat a la feina de les pageses; sabrem si està funcionant i si a Catalunya tenim alguna cosa semblant.
«El que passa no és que els homes facin les activitats que tenen més valor, sinó que les activitats cobren valor si les fan els homes.»
A partir dels testimonis recollits per Leire Milikua i Federica Ravera, veurem quins són els obstacles afegits amb què es troben agricultores, pastores, formatgeres… com la Núria Ferrando de Casa Mateu i la Gemma Navas d’Herbes de l’Alt Pirineu. Distingirem quines són les seves reivindicacions dins d’una pagesia de per sí revoltada i parlarem sobre el potencial de l’ecofeminisme en les protestes per a una vida digna i un planeta habitable.
queríamos ser flor
brizna cáscara de cereal
un tallo quebradizo
liquen o corteza
pero quien tiró los dados allá arriba
hizo devotos nuestros cuerpos
de la producción y del trabajo
MARÍA SÁNCHEZ
Per reivindicar el paper de les dones i la feina que fan i han fet al llarg de la història, acompanyarem la trobada amb un tast de productes elaborats artesanalment per nekazari emakumea basques i pallareses.
«Aquestes dones són absolutament necessàries. No les deixem a l’ombra. O, encara pitjor, sota la terra. Que el moviment no pari.»
Preu d’inscripció: 7€
Inclou: Assistència a la xerrada + Tast euskal-pallarès amb gebrada o infusió per beure + Val de 2€ de descompte en la compra dels llibres Sobre la tierra, bajo la sombra i/o Dones de la muntanya
LEIRE MILIKUA (Abadiño, 1985) és arquitecta i investigadora. Especialista universitària en Agroecologia i Igualtat de Gènere. Les seves línies de recerca i treball principals són l’agroecologia, els sistemes agroalimentaris, el medi rural, la participació ciutadana i la igualtat de gènere. Autora del llibre en euskera El medi rural a la CAPV: fotografia actual, oportunitats de futur (UEU, 2015). El 2020 va ser beneficiària de la beca de recerca de l’Institut Basc de la Dona per a la redacció en euskera de l’estudi «Representades i visibles» (Emakunde, 2021), retrat de la situació i les possibilitats de participació i representació de les dones pageses basques. Fruit de la seva trajectòria professional i personal, el 2022 va publicar l’assaig literari Lur gainean, itzal azpian (Lisipe-Susa), traduït per l’editorial Consonni al castellà com Sobre la tierra, bajo la sombra.
FEDERICA RAVERA és investigadora al Departament de Geografia de la Universitat de Girona. Amb una formació socio-ambiental i un bagatge d’estudis i activisme en el món rural i l’agroecologia, fa recerca principalment en àrees de muntanya, en temes de gènere i amb una mirada (i un sentir) ecofeminista. La seva vida personal i profesional es mou de forma transhumant entre Barcelona, Girona i el Pallars Sobirà, darrer lloc on troba el seu refugi.
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
El val de descompte té una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.