- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Dones d’herbes. Entre remeis i metzines a l’etnobotànica pirinenca
Xerrada + Taller herbomedicinal
Amb l’autora de Medicina en femení, Glòria Sabaté, i la investigadora Júlia Carreras
Dissabte 4 de novembre a les 18:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Els botànics calculen que existeixen gairebé set-centes espècies de plantes medicinals, la majoria de les quals creixen prop de les cases, al nostre abast. Cal, però, saber identificar-les, conèixer les seves propietats i com utilitzar-les perquè… el que a uns cura a altres mata. Una saviesa mil·lenària connectada a la natura que, durant segles, es va transmetre per via oral entre dones. Dones que van quedar excloses de les universitats, sense autorització per exercir la medicina de forma legal, menystingudes i fins i tot perseguides sota l’acusació de bruixeria. Dissabte 4 de novembre reseguirem el fil que uneix les remeieres amb les bruixes medievals, en una xerrada amb l’autora del llibre Medicina en femení, Glòria Sabaté, i la investigadora etnobotànica Júlia Carreras.
Dona decidida i valenta,
trescant per camins i dreceres.
Amb parla clara i atenta
oferint olis i herbes remeieres.
Gairebé sempre ben acollida
per la seva conducta sincera i formal.
Anava per a l’ocasió ben vestida
i com joia de la natura deslliurava del mal.
Amb fred, pluja o neu fins a la primavera,
mig Catalunya gaudia de la seva saviesa.
Com cada any era llarg el temps d’espera,
per tornar a la Vall i alleugir la pobresa.
Amb Glòria Sabaté parlarem de trementinaires: qui eren i les tasques que duien a terme ara a la tardor —com l’elaboració d’olis de ginebró, d’avet… d’escurçó o de perdigons (!)—; les rutes que seguien, recorrent a peu els pobles de Catalunya, carregades amb plantes que portaven arreu la salut de les muntanyes… Dones sàvies que tenien el poder per guarir, però també per fer mal amb l’ús de pòlvores, metzines i fetilleries.
Recuperarem alguns dels seus sabers amb Júlia Carreras: descobrirem les enigmàtiques plantes que conformen l’ungüent de les bruixes, segurament el nexe més misteriós entre etnobotànica i bruixeria, i que va ser determinant durant els segles de la cacera. I aprendrem a preparar una versió medicinal, elaborada amb plantes pirinenques.
Preu d’inscripció: 7€
Inclou: Assistència a la xerrada i taller + Descompte del 10% en la compra del llibre Medicina en femení (Glòria Sabaté) o Vienen de noche (Júlia Carreras)
GLÒRIA SABATÉ és doctora en Filologia i professora a la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Autora de diversos estudis acadèmics sobre literatura i cultura medievals, compagina la seva activitat docent i acadèmica amb l’escriptura. La filla de Lilith (2016) va ser la seva primera novel·la, i ha guanyat el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica 2020 amb El vel de la deessa. Una de les seves darreres publicacions és Medicina en femení. De les remeieres medievals a les trementinaires. També és autora de La marca del lleó (2020), novel·la juvenil escrita a quatre mans amb Núria Pradas, i dels llibres il·lustrats Bruixes (2021) i Fades (2023).
JÚLIA CARRERAS és filòloga i investigadora especialitzada en etnobotànica. Treballa amb museus i organitzacions culturals, conduint tallers i visites guiades al voltant de les creences populars. És autora de Vienen de noche. Estudio sobre las brujas y la otredad. Ha escrit articles a diverses publicacions d’àmbit nacional i internacional i ha participat com a ponent en simposis i cicles de conferències. També és cofundadora i copropietària d’Occvlta, una iniciativa centrada en la recuperació i la difusió de l’etnobotànica, la bruixeria i creences que corren el risc de ser condemnades a l’oblit. Actualment resideix al Pallars Sobirà, Pirineu.
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.