- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
El llop i els humans. Una aproximació biològica i cultural
Xerrada + Visita guiada a la llobatera de Lladorre
Amb el naturalista Ignasi Castellví i la historiadora de l’art Blanca Martí de Ahumada
Dissabte 25 de febrer a les 18:00h i diumenge 26 de febrer al matí
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Cap altre animal ha deixat un rastre cultural tan marcat com el llop al llarg de la història. La mala fama que es va guanyar el van fer objecte d’odi i mite de la por, però va haver un temps en què despertà autèntica admiració en pobles on se’l considerava un enviat pels déus. Dissabte 25 de febrer coneixerem de més aprop aquesta espècie mítica amb el naturalista Ignasi Castellví i la historiadora de l’art Blanca Martí de Ahumada.
Aguaitarem el llop des de la biologia i l’antropologia: descobrirem el simbolisme del Canis lupus en l’art i en diferents cultures i comprendrem per què és una de les espècies de carnívor terrestre més esteses per tot el món, amb la seva capacitat congènita per adaptar-se a l’entorn, gràcies a una fisiologia i un olfacte, oïda i visió que, vagi on vagi, el converteixen en súper depredador, amb un comportament i estructura social molt similar a la dels humans.
Per Catalunya s’hi va passejar fins a finals del segle XIX, principis del XX, quan va desaparèixer del territori, acuitat per lleis que obligaven a perseguir-lo com a espècia nociva i oferien recompenses per la seva mort. Els mètodes més habituals de caça a la península eren les estimbades, les batudes i paranys com la llobatera que veurem diumenge 26 de febrer a Lladorre, als entorns del Parc Natural de l’Alt Pirineu. És de les poques que s’han conservat a Catalunya i ens l’ensenyarà la tècnica de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu Cristina Simó Espinosa, en una visita guiada on observar sobre el terreny la conflictiva relació que els nostres avantpassats —no tan passats— van mantenir amb el llop.
FITXA TÈCNICA DE LA VISITA GUIADA
- Distància i desnivell: 1,70km anar i tornar, amb +50m de desnivell
- Durada de l’itinerari: 40 minuts anar i tornar
- Durada total de l’activitat: 2 hores
- Dificultat: Baixa
- Accessibilitat: No apta per a cotxets, cadira de rodes, crosses.
- Punt de trobada: Aparcament a l’entrada de Lladorre, just passat el pont.
- Hora de trobada: 10:30h
- Material recomanat: calçat adequat, aigua, roba d’abric.
- Preu d’inscripció: 5€*
«Sí que matem llops, però si els cacéssim tots, s’acabarien les pastures i no podríem sobreviure.» POBLE MONGOL
IGNASI CASTELLVÍ és naturalista especialitzat en l’estudi i la divulgació del llop. Funda el 1999 el Grup Signatus, on treballa actualment com a coordinador de projectes, destacant entre d’altres: l’exposició itinerant Llops, les expedicions licològiques a Canadà, el programa de formació sobre el llop, el programa de sensibilització del llop destinat als centres d’ensenyament, el programa de recerca i la publicació de la revista Lykos, creada per difondre la biologia i la situació del gran cànid. Ha publicat el llibre El Rastro del Lobo, així com diverses publicacions de divulgació científica. És cofundador de l’Estació Biològica Georges Cuvier, ubicada al Marroc i fundada per a l’estudi i la conservació del llop daurat.
BLANCA MARTÍ DE AHUMADA és historiadora de l’Art per la Universitat de Barcelona, il·lustradora científica i naturalista, membre col·laboradora del Grup Signatus, on s’especialitza en dibuix de llops. Ha realitzat il·lustracions per a llibres científics i divulgatius a Catalunya, Costa Rica, Brasil o Nicaragua, així com cartells i material pedagògic per a parcs naturals arreu del món. Actualment és coordinadora del Master d’Il·lustració científica de Ciències Naturals de la Universitat de Girona, treballa per als projectes de l’Editorial Zona Tropical de Costa Rica i ha participat en el volum de quiròpters de la publicació Mammals of the world de l’editorial Lynx. Va ser guardonada amb el premi Junceda en categoría científica, que dóna cada any l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya.
CRISTINA SIMÓ ESPINOSA és tècnica a l’Ecomuseu de les Valls d’àneu des de fa més de vint anys. Es dedica a diferents aspectes de recerca a l’alta muntanya, especialment a les estructures construïdes. També fa guiatges. Fent prospeccions dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha anat localitzant i estudiant llobateres, tema inèdit a la zona fins aquell moment. Al mateix temps, ha recopilat informació sobre molts tipus de paranys i mètodes de caça.
BIBLIOGRAFIA LUPUS RECOMANADA
El llop i els humans. Passat i present a Catalunya, de Josep Maria Massip
El despertar del lobo 8, de Rick McIntyre
El reinado del lobo 21, de Rick McIntyre
El lobo americano, de Nate Blakeslee
El filósofo y el lobo, de Mark Rowlands
Encuentros con lobos (VV.AA)
Tres clanes. El lobo ibérico en alta montaña (VV.AA)
Lo que el lobo sabe, de David Nieto
Etología del lobo y el perro, de David Nieto
Cánidos del mundo, de José R. Castelló
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
Amb la col·laboració de