- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
La Vallferrera fa memòria històrica: Relats per no oblidar. Guerra, repressió i exili
Xerrada + Ruta guiada + Teatre
6 i 7 d’agost
Per assistir a les trobades, reserva la teva plaça gratuïta enviant un correu electrónic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Les muntanyes que ens envolten van ser testimoni dels fets cruents que es patiren durant la guerra i el franquisme. Però les muntanyes miren i callen. I de les persones que van viure aquells horrors, ja en queden poques. Per això és peremptori escoltar i recollir les seves paraules… Preservar la memòria.
Això és el que volem fer a les properes activitats organitzades conjuntament entre l’Ajuntament d’Alins i NaturaLlibres: rescatar històries de l’oblit.
DIVENDRES 6 D’AGOST A LES 19:00H
Xerrada entre els historiadors Josep Calvet i Noemí Ruidor amb dos veïns que són memòria viva d’Alins: el Pepito de Casa Farré i la Rosalia de Castellarnau.
L’historiador Josep Calvet està especialitzat en l’estudi del pas per Espanya dels refugiats que fugien del nazisme i de la Segona Guerra Mundial a través dels Pirineus. El seu últim llibre és Sort–Tel-Aviv, on reconstrueix la vida de dues germanes separades pel nazisme, una de les quals va arribar al Pallars després d’una dura caminada. Aquell mateix Pallars dels anys quaranta amb ferides que encara supuraven, i veïns del municipi deportats a camps de concentració nazis (entre ells, familiars del propi Josep Calvet).
Per la seva banda, la investigadora pallaresa Noemí Riudor porta 14 anys fent recerca històrica i té molts episodis per a explicar. El seu últim llibre es titula precisament així: Fent recerca del Pirineu a l’Ebre, obra que recull 24 històries de combatents de la Guerra Civil explicades per les seves esposes, germanes, amigues, etc.
Tots dos parlaran amb dos veïns que són la veritable memòria viva de la Vallferrera i d’Alins: el Pepito de Casa Farré i la Rosalia de Castellarnau, que ens explicaran històries per recordar. La conversa estarà moderada per l’Oriol Riart, historiador i arxiver especialitzat en el patrimoni bèl·lic i en les fonts personals per a l’estudi de la Guerra Civil.
Per assistir a la xerrada, reserva la teva plaça gratuïta enviant un correu electrónic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
DISSABTE 7 D’AGOST A LES 09:00H
Les pedres d’Auló: Sortida guiada pel front del Pallars amb l’historiador Oriol Riart
Ruta guiada i interpretativa pels espais bèl·lics on van tenir lloc els combats més durs del Pallars Sobirà, a les Pedres d’Auló, sobre el poble de Roní, al municipi de Rialp.
Començant a les pistes d’esquí de Portainé, passarem per les trinxeres republicanes i avançarem fins la primera línia franquista. Al llarg del recorregut, l’historiador Oriol Riart ens explicarà com va ser l’evolució bèl·lica a Espanya fins que el front de guerra va arribar a Catalunya i els fets principals que van esdevenir a casa nostra —especialment al Pallars i a les Pedres d’Auló—, il·lustrant cada episodi amb documentació, relats i imatges de l’època.
Lloc i hora de trobada: A la plaça del davant de l’ajuntament de Rialp a les 09:00h, on ens organitzarem en cotxes.
Duració: 5 hores aproximades (tot depenent de la participació i entusiasme del grup).
Número de participants màxim: 20
Preu d’inscripció: 20€
Dificultat tècnica: El recorregut a peu és d’uns 3,5 km. La major part del camí és assequible, però hi ha alguns punts complicats amb pendents fortes, on el terreny és irregular i escabrós, i on s’ha d’anar amb molta prudència.
Material necessari: Calçat adequat, pals per caminar (recomanables), protecció solar, aigua i algun àpat (es farà una paradeta per esmorzar una mica).
Protocol sanitari: S’haurà d’utilitzar la mascareta sanitària sempre que s’estigui en algun espai tancat o quan a l’aire lliure no es pugui mantenir la distància de seguretat. Les persones amb símptomes covid o a l’espera de resultats PCR no podran participar en l’activitat.
Per apuntar-te a l’activitat, envia un correu electrònic a
naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710.
DISSABTE 7 D’AGOST A LES 20:00H
Teatre. Poldo. Monòleg teatral en record dels fets de Prat de Fuster
Poldo és un monòleg interpretat per l’actor pallarès Ivan Caelles i inspirat en l’obra homònima de l’escriptor Jaume Cabré, encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, que aborda un dels moments més foscos de la nostra història, com és el de les fosses de la guerra civil, i constitueix un acte reivindicatiu de la memòria històrica.
El relat del Jaume Cabré està recollit al llibre Quan arriba la penombra i narra la història d’un pagès pallarès, un lladre de corders de l’època dels anys 30 que, un cop enxampat, com a represàlia, fou assassinat i enterrat en un prat inhòspit del Pirineu, a tocar de la Borda de Perosa. Posteriorment, a l’any 1938, en aquest mateix prat s’hi assassinaren vilment quatre joves innocents en plena repressió franquista.
Per assistir a la representació, reserva la teva plaça gratuïta enviant un correu electrònic a
naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710.
Trobareu bibliografia sobre memòria històrica al Pirineu
dins la secció Llibres Km0 de NaturaLlibres!