- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
La llarga migdiada de Déu
Conversa entre l’escriptor Pep Coll i l’historiador Josep Calvet
Dissabte 3 de juny a les 19:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Déu ha mort! Déu segueix mort! I nosaltres l’hem matat!»
FRIEDICH NIETZSCHE
Molts dels que patiren la barbàrie nazi estarien d’acord amb la sentència del filòsof alemany: el seu Déu era mort. Era mort o s’havia quedat adormit, en un son del que semblava no despertar malgrat el brogit d’avions assassins i els míssils. Era La llarga migdiada de Déu, títol de la darrera novel·la de l’escriptor Pep Coll, que dissabte 3 de juny estarà a NaturaLlibres en conversa amb l’historiador Josep Calvet, per parlar de la novel·la i del pas de refugiats de guerra a través de la serralada pirinenca.
Pep Coll ens explicarà com es va documentar per ambientar la novel·la al Pirineu de la Segona Guerra Mundial, resseguint les passes dels protagonistes per creuar la frontera invisible que separa França d’Espanya pel port de Salau, amb muntanyes de por i esperança com el Mont Valier i la Pala Clavera. Colls estratègics on els soldats de Hitler hi van estacionar soldats alpinistes.
«Déu meu, quina devastació! Era un paisatge repulsiu pintat per baix per un escampall de roques com cases en ruïnes damunt de congestes de neu bruta i clapes d’herba morta. I per de dalt, coronat de cims aclaparadors, de penyals foscos i espantosos, de carenes retallades per caprici, com si fos obra de bojos. Vaig arribar a creure que m’havia mort i em trobava a l’altre món.»
Josep Calvet ens referirà els riscos d’aquella ruta i d’altres camins que els fugitius utilitzaven per salvar-se, els equips que portaven i el paper dels passadors clandestins que ajudaven als exiliats amagant-los en zones rurals com les del Pallars. Podrem escoltar testimonis documentals recollits per l’historiador en llibres com Sort-Tel-Aviv o Montañas de la libertad. I veurem com de reals són alguns dels fets i personatges que Pep Coll ha imaginat per La llarga migdiada de Déu.
PEP COLL (Pessonada, 1949) sempre ha excel·lit com a novel·lista. Llicenciat en filosofia i lletres, és autor de l’excepcional recull de llegendes Muntanyes Maleïdes (1993), La mula vella (1989), L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (2005), Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007), Dos taüts negres i dos de blancs (2013, premi de la Crítica, premi Crexells, premi El Setè Cel, premi Amat-Piniella i Prix Pyrénéen 2016 a la traducció francesa), Al mateix riu d’Heràclit (2018), L’any que va caure la roca (2021) i la que ens ocupa en aquesta ocasió: La llarga migdiada de Déu. Els seus llibres tenen per escenari els Pirineus.
JOSEP CALVET (la Pobla de Segur, 1965) és doctor en Història per la Universitat de Lleida, especialitzat en l’estudi del pas per Espanya dels refugiats que fugien del nazisme i de la Segona Guerra Mundial a través dels Pirineus. Autor de Montañas de la libertad i Huyendo del Holocausto, ha assessorat diversos documentals i ha comissariat exposicions d’àmbit nacional i internacional sobre aquesta temàtica. També ha estat l’assessor històric del projecte Perseguits i Salvats, impulsat per la Diputació de Lleida, que té per objectiu recuperar els itineraris utilitzats pels jueus que escaparen de la persecució a través del Pirineu lleidatà. El seu darrer llibre és Sort-Te-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme.