- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
La mort dels boscos
Cicle Debats de Ciència del Parc Natural de l’Alt Pirineu
Amb l’ecòleg Paco Lloret i l’experta en incendis forestals Andrea Duane
Dimecres 27 de juliol a les 19:00h.
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«La vida del bosc, amb la seva magnificència i el seu tram de connexions, es posa de manifest en el moment que es perd.»
Episodis de mort sobtada i generalitzada d’arbres no han deixat d’augmentar a boscos de tot el món en els últims anys. Sovint, el canvi climàtic i les sequeres tenen un paper important, però no són l’única causa; també en són responsables l’explotació humana i la proliferació de plagues i focs que cada cop són més i més virulents. En parlarem dimecres 27 de juliol a NaturaLlibres, en una xerrada entre l’ecòleg Paco Lloret, autor del llibre La muerte de los bosques, i l’experta en incendis forestals Andrea Duane, dins el II Cicle de Debats de Ciència organitzats pel Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Volem saber per què s’estan assecant boscos de coníferes a Europa, Nord d’Àfrica, Sibèria i Amèrica del Nord, boscos de frondoses a Patagònia, Amèrica del Nord i Europa, i també selves tropicals a Àsia i Amèrica. Volem saber per què aquests boscos entren en declivi i moren; volem saber si aquests boscos es recuperaran i quines conseqüències comporta la seva mortalitat. Volem saber-ho. I, per això, hem de conèixer-los millor. Perquè necessitem a aquests éssers que regulen el clima, ens proveeixen d’aigua, fusta… emocions… i llibres.
«La vida d’un arbre pot abastar diverses generacions d’humans. Segurament per això, contemplar la mort sobtada de tants arbres ens impacta.»
PACO LLORET és catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals). Les seves investigacions es centren en l’estudi de l’estructura, el funcionament i la dinàmica dels boscos en relació amb diferents fonts de pertorbacions causades per l’home, com ara el canvi climàtic, els incendis i les invasions d’espècies exòtiques. Ha participat en diversos projectes mediambientals per millorar la resiliència dels boscos i el monitoratge d’un sistema d’alerta de la vulnerabilitat climàtica a boscos de muntanya. Ha estat president de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terreste, és autor del llibre La muerte de los bosques i escriu el bloc Festina Lente, on comparteix les seves idees, preocupacions i esperances sobre el medi ambient i l’ésser humà. «He passat la meva vida estudiant la vegetació, mesurant com canvia amb el temps, intentant entendre-la. M’atreuen aquestes estructures vives que s’aixequen del terra, que estenen a l’aire les seves làmines verdes, que de sobte exploten en formes i colors. Em fascina veure com es repeteixen els contorns de fulles i flors, alhora que apareixen al seu costat nous patrons. Entendre perquè passa tot això m’apassiona».
ANDREA DUANE és investigadora postdoctoral a la Universitat de Lleida. La seva investigació es basa en intentar desxifrar la relació entre el clima, la vegetació i els incendis forestals (la seva ocurrència, propagació, comportament i gestió), a escales àmplies i amb diferents tècniques de modelització. Ha treballat sobretot en ecosistemes mediterranis, però amb una mirada als factors de canvi global en un món canviant.