- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
L’altre món rural
Xerrada i debat amb els geògrafs Rosa Cerarols i Joan Nogué, l’artista Vanesa Freixa i l’ambientòloga Federica Ravera
Dissabte 6 d’agost a les 19:00h
Per apuntar-se al taller, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
El món rural es mou. I es mou tant que, ves per on, és precisament en aquestes contrades on es localitzen algunes de les iniciatives més innovadores i creatives del país, en àmbits tan diversos com la generació d’energies renovables, la lluita contra el canvi climàtic, l’agroecologia, noves formes de governança, l’art i la cultura. Perquè resulta que no tothom es dedica a la pagesia. I que aquesta pagesia és, en molts casos, una pagesia activista.
De tot això parla el llibre L’altre món rural, i de tot això i molt més debatrem dissabte 6 d’agost amb els seus coeditors, la Rosa Cererols i el Joan Nogué, en una xerrada on hi participaran l’artista pallaresa Vanesa Freixa, la investigadora en agroecologia Federica Ravera… i tots els interessats que vingueu a aquestes #TrobadesNL de NaturaLlibres.
Coneixerem iniciatives que han arrelat a l’entorn rural, els avantatges de la ruralia, la seva diversitat, els reptes de demà… i desmuntarem clixés del camp-ciutat. Perquè ni tots els pobles són espais idíl·lics abocats al sector primari, ni les grans capitals són sempre el lloc on s’innova i passen coses.
«Es menyspreen els sabers propis d’aquests entorns. No formen part de la cultura en majúscules i això contribueix que no es doni la paraula al món rural.» MARINA GARCÉS
ROSA CEREROLS és geògrafa polifacètica. Professora al Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, forma part del grup de recerca en Geohumanitats, on investiga el paper de la geografia en la seva intersecció entre creació cultural i paisatge. Membre fundadora del projecte multidisciplinari Konvent, de creació artística i foment del territori.
JOAN NOGUÉ és catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona. Va ser fundador de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i en va ser director des del 2005 fins al 2017. Els seus dos darrers llibres són Paesaggio, territorio, società civile. Il senso del luogo nel contemporaneo i Yi-Fu Tuan. El arte de la geografia. Va néixer a pagès i ha tornat a viure a pagès.
VANESA FREIXA és llicenciada en Belles Arts, dinamitzadora i activista de lo rural. Directora de l’Escola de Pastors de Catalunya (2009 – 2016) i d’Obrador Xisqueta, es dedica a la creació i també a la divulgació i el pensament al voltant de la ruralitat. És mare, té un petit ramat de deu ovelles de raça Xisqueta i un hort al Pallars Sobirà.
FEDERICA RAVERA és llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de Milano Bicocca (Itàlia) i doctora en Ciències Ambientals, en l’Especialitat de Economia Ecològica per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment treballa com a investigadora Ramón i Cajal pel Departament de Geografia de la Universitat de Girona. La seva línia de recerca està enfocada a l’anàlisi d’innovacions socio-institutionals, accions col·lectives i el paper del coneixement tradicional i local en l’adaptació als canvis ambientals, culturals i socioeconòmics globals, especialment en sistemes agrícoles i (silvo)pastorals del Mediterrani i de alta muntanya (Andes i Himàlaia). Amb una perspectiva d’ecologia política feminista aplicada a estudis d’adaptació i resiliència, la seva recerca està orientada a la comprensió de les dinàmiques de poder que creen desigualtats, i de les condicions diferencials que creen noves oportunitats en les transformacions de sistemes socio-ecologics rurals.
Si encara no teniu el llibre L’altre món rural, poder reservar el vostre exemplar o
comprar-lo directament a la web de NaturaLlibres.