- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Si un dit assenyala la lluna
Xerrada + observació astronòmica + tast de vi i formatge
Amb l’escriptor-científic Toni Pou i la guia Montse Ballbè
Hora: 18:00H.
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Què va veure Galileu Galilei quan, al 1609, apuntà cap al cel amb el seu telescopi? Toni Pou —físic i periodista especialitzat en ciència— es va obsessionar en donar resposta a aquesta pregunta: no va parar fins tenir un dels telescopis de Galileu a les seves mans amb el propòsit de fer-se’n construir una rèplica exacta i que el seu ull de reporter inquiet vegués exactament el mateix que el pare de l’astronomia moderna hi va veure quatre-cents anys enrere. L’obsessió el va portar del Ripollès a Florència, de Florència al desert d’Atacama i d’Atacama… a Alins i a NaturaLlibres!, on dissabte 20 de novembre conversarà sobre el seu últim llibre, Si un dit assenyala la lluna, amb la Montse Ballbé —guia especialitzada en observacions astronòmiques.
Amb ells descobrirem un moment i un personatge fascinant, clau en la història del pensament occidental, confrontat amb l’Església més per afirmar que la Terra gira al voltant del Sol que no pas per les seves costums dissolutes, doncs Galileu sentia tanta debilitat per la ciència i la literatura com per les juquesques, les trobades sexuals, els àpats prolongats i un bon vi (en bevia prop de dos litres diaris!).
Fent honor a l’eminent toscà, acabarem la trobada amb una sortida astronòmica a càrrec d’Obaga Activitats i un tast de formatge i vi. Utilitzarem un làser i un telescopi terrestre d’uns cinquanta augments (el de Galileu en tenia vint-i-un), i escoltarem les històries del passat que la Montse i les constel·lacions ens explicaran mentre, tot embadalits, observem estels que cremen a una pila d’anys llum, «amb el cor encongit i l’intel·lecte amplificat». Perquè, com escriu el Toni Pou:
Contemplar el cel nocturn «encongeix el cor, però d’alguna manera també amplifica l’intel·lecte. La immensitat als ulls, combinada amb el ball d’anys llum, les estrelles de neutrons, els milers de milions d’anys i els forats negres, genera una sensació complexa entre la insignificança total i una certa grandesa d’esperit. Som més aviat irrellevants, sí, però alguna cosa hem entès de tot plegat i, per tant, potser que encara en puguem fer alguna més de profit».
TONI POU és físic i periodista especialitzat en ciència. Coordina el suplement de ciència del diari Ara i és autor dels llibres Si un dit assenyala la lluna i On el dia dorm amb els ulls oberts, guardonat amb el Premi Godó de Reporterisme i el Premi Prisma al millor llibre de divulgació publicat a Espanya. Codirigeix el postgrau en comunicació científica de la Universitat de Vic, del qual també és docent, i és professor de comunicació científica a la Universitat Internacional de Catalunya. És cofundador de l’empresa Eduscopi, dedicada a la divulgació científica, i va ser durant sis anys comissari de l’exposició itinerant L’Àrtic es trenca, de CosmoCaixa. Col·labora habitualment amb editorials, entitats i institucions com l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per fer arribar els valors i les idees de la ciència a un públic més ampli.
MONTSE BALLBÈ és llicenciada en Geografia, guia interpretadora del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Viu la natura de dia i de nit. Gaudeix amb les raquetes de neu a l’hivern, amb el so de la brama a la tardor, amb les flors canviants de primavera i els estanys a l’estiu… i amb els cels brillants del Pirineu durant tot l’any. Les seves especialitats són l’astronomia i els guiatges de natura. «M’agrada la feina que faig —diu—, pel somriure que veig i sento en les persones que acompanyo, i perquè noto que alguna cosa canvia dins seu».