• 0 artículos - 0.00
    • No hay productos en el carrito

4 agosto

Trobades NL. Toquem fusta: Disseny, fusta i sostenibilitat

Cargando Eventos
  • Este evento ha pasado.

Sobre el evento

C/ Roda 4, Casa Xurret
Alins, Lleida 25574 España
4 agosto, 2023
19:00 - 20:30

Toquem fusta: Disseny, fusta i sostenibilitat

Xerrada amb el naturalista Martí Boada, el professor d’art i disseny Josep Mañà i la historiadora de l’art Pilar Vélez

Divendres 4 d’agost a les 19:00h

Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

 

«Recomano als investigadors del medi que, sense oblidar altres nivells, vagin de tant en tant a donar-se cops de cap al tronc d’un arbre i li demanin que els inspiri per tal de poder entendre millor què passa al món»
RAMON MARGALEF

 

Des de l’inici de la humanitat, hem anat a la natura per buscar inspiració i recursos, i hem trobat en els arbres uns grans aliats per a satisfer les nostres necessitats socials, ecològiques i productives. Divendres 4 d’agost a NaturaLlibres parlarem dels infinits serveis que els boscos ens han prestat al llarg del temps, en una xerrada amb el naturalista Martí Boada, el professor d’art i disseny Josep Mañà i la historiadora de l’art Pilar Vélez, co-autors del llibre Toquem fusta: Disseny, fusta i sostenibilitat.

Els arbres tenen el disseny evolutiu més antic del món; porten habitant la Terra des de fa més de 370 milions d’anys; és a dir, moltíssim abans que nosaltres; són exemple de model ecològic sostenible i ens proporcionen tot el que necessitem per viure. D’aquí que moltes cultures els considerin éssers protectors, i que la manera simbòlica d’espantar infortunis sigui tocar fusta, matèria primera clau en l’evolució cultural humana i que hauria de ser el material per excel·lència si volem un progrés sostenible a escala planetària —sempre amb una bona gestió forestal al darrere.

Divendres 4 d’agost farem un repàs a les innovacions que la fusta ens ha procurat des del Paleolític a l’actualitat, amb enginys que van des de les llances de Schöningen —l’artefacte de fusta més antic localitzat fins ara— a l’aeronau enviada a Mart per l’Agència Espacial Europea ESA, que incorpora suro per la seva enorme resistència davant canvis de pressió i temperatures extremes.

 

«És possible construir gratacels de fusta, produir tèxtils de fusta i fins i tot cotxes d’un material derivat de la fusta: l’anomenada nanocel·lulosa. Bàsicament, tot el que avui es fa a partir del petroli es pot reemplaçar amb fusta i altres biosolucions si som capaços d’atreure les inversions necessàries i desenvolupar els models de negoci sostenible adequats.»
MARC PALAHÍ

 

MARTÍ BOADA és geògraf, Doctor en Ciències Ambientals, Investigador i professor jubilat de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) i del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat uns cent llibres sobre medi ambient, sostenibilitat, socioecològia dels boscos del món, a més de diversos articles científics, entre ells, estudis d’impacte a l’Antàrtida —a NaturaLlibres trobareu la seva Poesia forestal i Desemboscant) Ha estat professor visitant en diverses universitats  americanes i en institucions acadèmiques de Llatinoamèrica. És consultor de la UNESCO. Ha estat guardonat amb diversos reconeixements: Premi Fòrum Global de les NNUU, Premio Medio Ambiente (MINECO), Premi Pau Vila de Recerca (ICE-UB), Premi Medi Ambient (IEC), Creu de Sant Jordi, Premi Recerca Narcís Sagué (Col·legi de Doctors i Llicenciats), Premi Biodiversitat 2019, Premi Talent 2019, Premi Canigó 2022, entre altres.

JOSEP MAÑÀ OLLER (Barcelona, 1949) és dissenyador i etnògraf. Professor de l’Escola Massana. Interessat en les múltiples implicacions culturals, socials i ecològiques de l’art, el disseny i la cultura popular, ha centrat la seva activitat en els àmbits de l’etnografia, la museografia i la pedagogia de l’art, els oficis artístics i el disseny. Interrelacionant aquestes disciplines ha concebut i dissenyat múltiples exposicions i programes pedagògics. Autor de diversos articles i publicacions.

PILAR VÉLEZ (Barcelona, 1957) és doctora en Història de l’art i mestra de català. Professora del Departament d’Art de la UAB, des del 1986 s’ha dedicat a la gestió del patrimoni i els museus, sent la responsable de la renovació museogràfica del Museu Frederic Marès (1995-2012) i del projecte del Museu del Disseny de Barcelona (2012-2022). Ha centrat la seva recerca en el lligam entre les arts decoratives, les arts industrials i el disseny, i en la història del patrimoni cultural i el col·leccionisme. És autora d’una trentena de llibres i de nombrosos articles sobre aquests temes. És membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i del Consell Assessor del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Ha comissariat exposicions, nacionals i internacionals i alguns anys commemoratius, ha dirigit cursos, i és membre de jurats de diversos Premis.

 

 

Aquesta activitat s’organitza en el marc de la fira Racons d’Art i Artesania,
que tindrà lloc dissabte 5 d’agost al poble d’Àreu.

Compartir: