• 0 artículos - 0.00
      • No hay productos en el carrito

    17 mayo

    Grup de lectura NL. Peter Handke: El boig dels bolets. Tertúlia i berenar literari amb Cecilia Dreymüller

    Cargando Eventos

    Sobre el evento

    C/ Roda 4, Casa Xurret
    Alins,Lleida25574España
    17 mayo, 2025
    18:00 - 19:30

    Grup de lectura NL. Peter Handke: El boig dels bolets

    Tertúlia i berenar literari 

    Amb l’experta en l’autor Cecilia Dreymüller

    Dissabte 17 de maig a les 18:00H

    Per assistir a la tertúlia, envieu un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

     

    «Sobre todo, date tiempo y toma el camino largo. Nunca ignores lo que un árbol o masa de agua tenga que decirte. Echa raíces donde el cuerpo te lo pida. No te preocupes por tus parientes, ofrece apoyo a extraños, inclínate para mirar cosas insignificantes, sumérgete en lugares desiertos, no caigas en el gran drama del destino, ríete de los conflictos. Muestra tus colores verdaderos hasta que demuestres que tienes razón y el susurro de las hojas se vuelva dulce. Camina por los pueblos.» 

     

    Per a Peter Handke, escriure és caminar. I és el que bona part dels seus personatges també fan: caminar. Caminen per buscar un sentit, una identitat, una història. Caminen per buscar soledat, silenci, calma. Caminen com una cerca estètica i literària. Caminen per trobar allò extraordinari que el fullam de la realitat quotidiana amaga. Caminen per buscar bolets, com el protagonista de Ensayo sobre el loco de las setas, un dels llibres que us proposem comentar al #GrupDeLecturaNL de dissabte 17 de maig, amb l’opció de llegir-se altres títols de l’autor*. En aquest caminar per territori Handke comptarem amb l’immillorable guiatge de l’editora, traductora i crítica literària Cecilia Dreymüller, una de les més grans coneixedores del Nobel austriac i de la literatura en alemany.

     

    «Yo, ¿perseguidor? ¡Sí, hombre! ¡Un perseguido por las setas es lo que soy!»

     

    Si en aquesta ocasió hi ha l’opció de participar en la tertúlia havent-se llegit qualsevol obra de l’autor, és perquè l’argument no és important als llibres de Peter Handke. L’essencial dels seus relats és la mirada, un observar extasiat per la natura i l’instant. Experiències perceptives que són resultat de llargs passejos pausats.

     

    «Estando en camino, solo por haberla mirado nosotros, una brizna de hierba, antes rígida, habrá empezado a balancearse; y al revés, delante de un árbol, por un momento nuestro interior habrá crecido hasta llegar a ser la correspondiente forma de árbol.»

     

    De fet, molts dels seus assajos, novel·les i poemes són trajectes a peu, el que Handke anomena «excursions narratives o expedicions d´un sol home»: Des de La doctrina del Sainte-Victoire, La ladrona de fruta o Una vez más para Tucídides —traduit per la pròpia Cecilia Dreymüller—, a un dels nostres preferits: Ensayo sobre el loco de las setas, la història d’un home que busca bolets per guanyar-se algun diner en temps de postguerra, activitat que acaba per transformar la seva existència i la seva relació amb la societat que defuig i amb el bosc, lloc màgic i revelador.

     

    «Un día consiguió dar con un sitio, allá en el confín de los bosques de la alta montaña, que según parecía nunca antes había sido descubierto por ningún buscador de setas y, menos aún, expoliado y devastado por las hordas de lugareños recolectores […] Y entonces el sitio resultó ser no solo un sitio, sino más bien un país entero en su imaginación, donde el país de las setas se extendía a lo largo de horas y horas y se tornaba inagotable, como un continente. Dondequiera que mirase, caminase, corriese, cayese al suelo, se desviase, hiciese un requiebro o saltase sobre un arroyo, cañada o monolito de madera muerta: todo era amarillo, amarillo y más amarillo…»

     

    Sabut és que el propi Handke és un boig dels bolets, que li agrada caminar en solitud i que deambula amb un llapis a la butxaca —a qui li va dedicar una bonica biografia, Historia del lápiz—. Sabut és que comença cada dia traduint versos de Píndar, que el seu primer èxit li arribà amb una obra de teatre, Insults al públic —on, efectivament, s’insultava el públic—, que des de 1972 visita Espanya —Ensayo sobre el cansancio el va escriure a Linares, Jaén, i Ensayo sobre el jukebox a Soria—. I resabut és que l’any 2019 li van atorgar el Premi Nobel de Literatura —també és tenidor del Premi Georg Büchner (1973), l’equivalent al Cervantes de les lletres alemanyes; el Premi Kafka (1976) o el Premi Heine (2006), que va rebutjar.

     

    «En mi interior, no he ido más allá de la linde de los bosques a donde iba a escuchar el viento en las copas de los árboles con siete años. Tal vez de cara al exterior, en apariencia, haya llegado a esto o a lo otro, pero tampoco más. Qué digo: ¡no he llegado a nada más!»

     

    Dissabte 17 de maig, Cecilia Dreymüller ens donarà les claus i el context per entendre i gaudir de Peter Handke. Un literat que té com a principals influències a Goethe d’una banda i, per l’altra, els paisans de Carintia, la regió on va néixer, en un poblet de camperols austriac a tocar amb la frontera eslovena. Fill ilegítim d’un soldat alemany, va ser criat per un padrastre maltractador i per una mare que acabaria suicidant-se —poques setmanes després, escriuria Desgracia impeorable.

     

    «Yo solo soy fuera, entre los colores del dia.»

     

    Una obra adesiara torbadora, tot sovint provocadora, que desperta filies i fòbies. Amb un estil refinat, caracteritzat per les digressions subordinades —«No puc lluitar contra les frases llargues»—, en llibres tots ells de poques pàgines, amb paraules oportunes i exactes.

     

    «Querer formar parte de una caída de nieve, de la nieve que cae, eso existe, y es un deseo.»

     

    Com sempre, acompanyarem la tertúlia d’un berenar literari inspirat, per l’ocasió, en Peter Handke.

     

    «Quien no ha experimentado el silencio y no lo desea con ardor, ¿cómo puede escribir un libro?»

     

     

    *ALGUNS TÍTOLS RECOMANATS PER LA TERTÚLIA:

     

     

    Preu d’inscripció a la tertúlia: 10€*
    Inclou: Participació en la tertúlia + Berenar literari consistent en un beure a la carta amb dolç casolà inspirat en el llibre + Val de descompte de 2€ en llibres

     

     

     

     

    Per assistir a la tertúlia, és necessari haver llegit (o començat) el llibre.
    Si encara no el teniu, podeu encarregar el vostre exemplar o
    comprar-lo directament a www.naturallibres.com
    També està disponible a les biblioteques públiques i al Bibliobús.

     

     

    CECILIA DREYMÜLLER (1962, Nohn, Alemanya) és especialista en literatura alemanya i centreeuropea, crítica literària i traductora. Doctorada en Filologia hispànica, va ser professora de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i ha treballat per als diaris Süddeutsche Zeitung, Deutschlandfunk i ABC Cultural. També és col·laboradora habitual del suplement cultural Babelia d’El País. En llengua castellana, ha escrit Incisiones. Panorama crítico de la narrativa en lengua alemana desde 1945 (Galaxia Gutenberg, 2008) i Confluencias. Antología de la mejor narrativa alemana actual (Alpha Decay, 2014), on es recullen una vintena de textos inèdits dels representants més significatius de la narrativa actual en llengua alemanya. És una gran coneixedora de l’obra de grans autors d’expressió germànica, com ara Herta Müller, de la qual ha traduït i editat el llibre de poemes-collage El funcionario dijo, o Peter Handke, del qual ha traduït Preguntando entre lágrimas, Una vez más para Tucídides i Contra el sueño profundo, a més de publicar el llibre Peter Handke y España, sobre la relació de l’escriptor amb aquest país i la seva influència en la literatura espanyola.

    PETER HANDKE (1942, Griffen, Àustria) és un clàssic contemporani de la literatura en llengua alemanya. Amb un estil literari en què preval la qualitat i l’autenticitat per sobre de qualsevol altra consideració, el seu mig centenar de novel·les, assajos i obres de teatre giren al voltant de la solitud, la incomunicació de l’home i la recerca de moments transcendents enmig de la realitat quotidiana, allò que ell anomena «llindars». També és director de cinema; ha escrit guions i ha col·laborat amb el seu amic Wim Wenders. Es declara hereu de Goethe, Kafka i Stifter. La seva obra és considerada representativa de l’estil de la Neue Subjektivität (Nova Subjectivitat). A més del Premi Nobel de Literatura 2019, va rebre el Premi Georg Büchner (1973), equivalent al Cervantes de les lletres alemanyes, el Premi Kafka (1976) i el Premi Heine (2006), que va rebutjar.

     

     

     

    *El val de descompte tindrà una caducitat de 30 dies des de la seva emissió. 

    Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
    si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.

    Compartir: