- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Aquí es pot escoltar el silenci
Xerrada + passeig per aprendre a reconèixer el sons del bosc a l’hivern
Amb la filòloga Teresa Guardans i l’experta en sons de la natura Eloïsa Matheu
Per assistir a la trobada, demana la teva plaça gratuïta enviant un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Hi ha llocs privilegiats on encara es pot escoltar el silenci; llocs on el silenci es manifesta com un soroll delicat i anònim.
«Escolta aquest soroll fi que és continu i que és el silenci —aconsellava Valéry—. Escolta el que se sent quan res no es fa sentir».
Això és el que farem amb la filòloga Teresa Guardans —autora del llibre Les claus del silenci— i amb l’experta en sons de la natura Eloïsa Matheu, dissabte 11 i diumenge 12 de desembre a Alins, aquest lloc privilegiat de la Vall Ferrera on «es pot escoltar el silenci». Ho indica un rètol a l’entrada del poble, i és ben cert. Sobretot, quan comencen a arribar els freds.
DISSABTE 11 DE DESEMBRE A LES 18.00H.
Xerrada: Les claus del silenci
De què parlem quan parlem de silenci? El silenci no és tapar-se la boca. El silenci és calma, contemplació i escolta. El silenci és una interrogació. El silenci és filosofia, ciència, art, poesia. El silenci és el lloc d’on surt la paraula. El silenci és comprensió.
Per Teresa de Jesús, per Thoreau, Rembrandt, Rilke, Hopper, Kafka… el silenci era una necessitat. I ho és també per la Teresa Guardans, que porta més de vint anys estudiant el silenci des de diferents tradicions espirituals, explorant la seva presència en la creació artística i els seus beneficis per al desenvolupament humà, a més de treballar per impulsar la seva pràctica en una societat eixordadora que sembla tenir por a l’absència de soroll.
La Teresa ens descobrirà els silencis en diàleg amb l’Eloïsa Matheu, que porta tres dècades enregistrant àudios d’espècies i paisatges arreu del món, des del Pirineu a Borneo, Guatemala o Nova Zelanda. Sons d’ecosistemes que testimonien i documenten transformacions mediambientals que els nostres ulls encara no són capaços de veure.
DIUMENGE 12 DE DESEMBRE A LES 10.00H.
Passeig per escoltar els silencis de l’hivern
Aquesta serà una caminada silenciosa, per aprendre a sentir i vibrar amb la natura que ens envolta, meravellar-nos del nostre entorn i estimar-lo amb respecte. Perquè només podem aturar l’embat depredador de l’ésser humà si ens parem, en silenci, a escoltar un medi ambient maltractat.
Guiats per una experta com l’Eloïsa Matheu, observarem i escoltarem els sons de l’hivern al bosc (qui vulgui, pot portar gravadora per enregistrar les escoltes).
«Tanca els ulls, obra les orelles i, des del so més lleu fins al soroll més violent, des del to més senzill fins a la més elevada harmonia, des del crit més ferotge i apassionat fins a la més dolça paraula de la raó, és la Natura qui parla». Goethe.
TERESA GUARDANS és documentalista, filòloga, doctora en humanitats… i curiosa de mena. Investigadora de les tradicions espirituals amb una tesi doctoral de Filosofia sobre el silenci. El seu últim llibre publicat és Les claus del silenci. L’art de viure, i sintetitza la seva recerca de més de dues dècades al respecte, amb reflexions i exercicis pràctics per a tots els públics. A més, col·labora en diferents programes de formació i és professora del CETR a Barcelona, on coordina l’equip de didàctica en l’elaboració de materials pedagògics.
Si encara no el teniu, podeu encarregar Les claus del silenci o comprar el llibre directament a través de www.naturallibres.com
ELOÏSA MATHEU és biòloga i va començar a enregistrar vocalitzacions d’ocells al 1987. Al 1992 va fundar el segell discogràfic Alosa, sons de la natura, publicant les primeres guies sonores d’identificació a Espanya sobre aus, amfibis, mamífers i ortòpters, a més de paisatges sonors de diferents biomes. Participa amb els seus enregistraments en treballs d’investigació zoològica, especialment en espècies endèmiques en estat crític de conservació, com el linx ibèric. També col·labora amb parcs i entitats naturalistes en l’estudi i monitoratge dels paisatges sonors per al millor coneixement bioacústic d’espècies. Imparteix xerrades i àudio-conferències, tallers i cursos d’identificació de les aus pels seus cants i sobre la percepció i escolta del paisatge. Ha contribuït en nombroses exposicions, documentals, llibres sobre fauna, projectes multimèdia, programes de premsa, ràdio i TV. Des 2016 també es dedica a digitalitzar la col·lecció de sons analògica del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. www.naturasonora.com
Acte organitzat amb el suport de l’Ajuntament d’Alins.