- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Arbres monumentals del Parc Natural de l’Alt Pirineu:
Art, natura i ciència al bosc
Xerrada arbòria + Intervenció artística
Amb el músic Arnau Obiols, l’artista del moviment Anna Rubio, l’ecòleg Oriol Grau i el director del PNAP Marc Garriga
Dissabte 15 d’abril a les 19:00h i diumenge 16 d’abril al matí
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
El bosc és l’ecosistema terrestre d’estructura més complexa.
La peça cabdal del bosc és l’arbre, i cal un poeta per
descriure apropiadament la complexitatd’un arbre.
RAMON MARGALEF
Protegir els arbres va molt més enllà de salvaguardar-los físicament. Obliga a mantenir vives les tradicions i històries que han crescut al seu costat, a servar la seva memòria oral, els coneixements que ens han traspassat i les creacions que els seus troncs centenaris han i segueixen inspirant. Dissabte 15 d’abril coneixerem els vells venerables de fusta que tenim al Parc Natural de l’Alt Pirineu amb el Llibre-guia del Cicle d’Arbres Monumentals, en una xerrada amb l’ecòleg Oriol Grau, el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu Marc Garriga i l’artista del moviment Anna Rubio. Al dia següent, diumenge 16 d’abril, ens acostarem a la Savina d’Arati —l’únic arbre monumental no visitat durant el Cicle pel seu difícil accés— i li dedicarem una intervenció artística amb el músic Arnau Obiols a l’ermita de Santa Maria de la Torre.
Reivindicarem l’Arbre, la seva rellevància i bellesa, des de les arrels i l’oxigen que desprèn fins els fruits que ens obsequia. És l’ésser viu més gran de la terra, el vegetal més fort, amb individus que porten en peus segles i segles. Des de la seva talaia privilegiada han vist passar traginers, ramaders, caçadors, pastors amb el seus ramats… I també gent que fugia desesperada pels ports d’aquestes muntanyes. Però ells, partits per cent llamps de cent tempestes, segueixen impertèrrits, guardians de les valls des de temps immemorials.
Dissabte 15 d’abril sabrem com han estat d’imprescindibles des de sempre per a la humanitat —ja Plini afirmava com l’ombra d’un arbre va ser el primer temple dels humans—. Són font d’energia, d’aliment, de coneixement i de poesia —«voldria ta ciència, arbre, per al meu cor», confessava en un vers Josep Carner—. Metàfora de la vida, són l’Axis Mundi que ens recorda l’espai minúscul que ocupem a la terra les persones.
Descobrirem les singularitats dels Arbres Monumentals que tenim aquí al Pallars. Arbres com la Savina d’Arati, la més grossa de la Vall Ferrera, amb una fragància utilitzada tradicionalment per foragitar les fures i genetes dels galliners. Aquest exemplar creix al bell mig d’un vessant inaccessible —motiu pel qual segurament s’ha salvat de la destral—. Diumenge 16 d’abril la visitarem i ens hi aproparem tant com puguem per rendir-li homenatge amb el músic Arnau Obiols i la col·laboració de l’artista del moviment Anna Rubio, que li dedicaran una actuació com a forma d’agraïment, de respecte, joia i saba. Perquè, com diu l’Anna, «Sense l’arbre sóc una dona morta».
Preu d’inscripció: 6€ o 22€ amb la compra del llibre + samarreta o bossa del Cicle d’Arbres Monumentals (fins esgotar existències)
Inclou: Assistència a l’espectacle + tast de productes Àreu Natur
«El bosc està ple de gent, el bosc és gent, no la veus?»
DERSÚ UZALÀ
El CICLE D’ARBRES MONUMENTALS va representar un seguit d’intervencions artístiques i divulgatives a l’entorn d’arbres monumentals de l’Alt Pirineu, impulsades des de l’Associació cultural Gençana entre els anys 2018-2021, amb l’objectiu d’incrementar la conscienciació mediambiental i promoure la visita i descoberta de deu arbres molt singulars. Ara es publica un llibre-guia per a que tothom les pugui vivenciar. Artistes com Roger Mas o Sara Pons, científics i divulgadors com Josep M. Mallarach o Martí Boada i la historiadora Teresa-M. Sala, són algunes de les persones que ens acompanyen en la lectura i en la caminada a l’entorn d’aquests arbres, sense oblidar fer un tast dels productes locals que hi trobem recomanats per degustar-ne fins i tot el seu paisatge.
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
Amb la col·laboració de