- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Arqueòlegs en busca del Dr. Jones… al Pirineu: Com excavar i estudiar el passat sense deixar-s’hi els ossos
Xerrada + Visita arqueològica al despoblat de Santa Creu de Llagunes
Amb els arqueòlegs Jordi Serrallonga, autor de Un arqueólogo nómada en busca del Dr. Jones, Ermengol Gassiot, del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya (GAAM), i Ariadna Nieto, del Grup d’Investigació Prehistòrica UDL
Dissabte 27 de gener a les 18:00h i diumenge 28 al matí
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Hi ha dues maneres efectives de mesurar el temps: l’abans i el després de Darwin, i l’abans i el després d’Indiana Jones. Almenys així ho defensa l’arqueòleg, naturalista i explorador Jordi Serrallonga, que dissabte 27 de gener estarà a NaturaLlibres amb el seu barret fedora i el seu últim llibre: Un arqueólogo nómada en busca del Dr. Jones: Cómo excavar y estudiar el pasado sin rendirse ni perecer en el intento, en conversa amb els arqueòlegs Ermengol Gassiot, del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya (GAAM), i Ariadna Nieto, del Grup d’Investigació Prehistòrica UDL.
«Si vols ser un bon arqueòleg, has de sortir de la biblioteca!»
Al igual que el Dr. Jones, Jordi Serrallonga compagina la docència universitària amb el treball de camp arreu del món, des de Mongòlia a Perú, Egipte o Tanzánia, on el van batejar com mzungu maasai, el maasai blanc. Però també es busquen Arques de l’Aliança aquí al Pallars!, com constatarem en conèixer el treball que la Dra. Nieto i el Dr. Gassiot estan fent al Pirineu: Ermengol Gassiot forma part del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya, que es dedica a estudiar el passat humà del Pirineu —un passat molt més remot del que ens haguéssim pensat—, i l’Ariadna Nieto indaga els origens de la transhumància i la ramaderia a través de la zooarqueologia.
«Oblidin tota idea sobre ciutats perdudes, viatges exòtics i foradar el món. No hi ha mapes que porten fins a tresors ocults i no hi ha mai cap X que marqui el lloc.»
Amb Jordi Serrallonga, Ariadna Nieto, Ermengol Gassiot i Indiana Jones comprovarem com de pel·liculera és la seva professió. Ens parlaran de les seves darreres investigacions i aventures, ja sigui en una muntanya a 2.800 metres d’alçària, analitzant dentadures de cabres i fòssils de dinosaures o corrent entre furtius, lleons i serps —«Per què havien de ser serps?!»
«Jo creia que els arqueòlegs eren uns homenets graciosos que es dedicaven a desenterrar mòmies…»
Una professió fascinant que té com a ancestres a col·leccionistes, plats-i-olles, antiquaris i personatges com Indiana Jones, però també a dones com Florence Baker, Osa Johnson o Mary Leakey. El coneixement del passat és el seu tresor més preciat, i desenterrar-lo és clau per encarar un futur de canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat i noves pandèmies globals.
«Indiana, nosaltres només passem per la història… Això és la història.»
Al dia següent, diumenge 28 de gener, anirem en busca de mons perduts i descobrirem el despoblat de Santa Creu de Llagunes, el jaciment excavat en alçada més gran de Catalunya, en una visita guiada amb l’Ermengol Gassiot. Sabrem com vivien a la vall de Siarb els pallaresos de fa tres mil anys i durant la baixa Edat Mitjana, a més de conèixer les darreres troballes després que el Parc Natural de l’Alt Pirineu hagi reactivitat les excavacions a l’antiga població medieval.
«Mira això, no té valor, deu dòlars per a qualsevol venedor al carrer. Però si ho agafo i ho enterro a la sorra durant mil anys, aleshores ja no té preu.»
Preu d’inscripció: 10€
Inclou: Xerrada + Visita guiada al jaciment i al museu del Despoblat de Santa Creu de Llagunes + Val de 2€ de descompte en el llibre Un arqueólogo nómada en busca del Dr. Jones
HENRY WALTON JONES, JR (Princeton, 1899) és un arqueòleg i aventurer, conegut com INDIANA JONES popularment. Fill del professor de literatura medieval Henry Jones, Sr, durant la seva infància va acompanyar el seu pare en viatges a través d’Europa, on va aprendre a parlar, llegir i escriure en 27 idiomes. Llicenciat en arqueologia per la Universitat de Chicago, compagina l’ensenyament amb expedicions arqueològiques i aventures vàries, relatades en pel·lícules com Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) i Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023).
JORDI SERRALLONGA (Barcelona, 1969) és arqueòleg, naturalista i explorador. Professor col·laborador de Prehistòria, Antropologia i Evolució Humana de la UOC, també imparteix docència al Màster de Primatologia (UdG) i als de Comunicació del Medi ambient i Periodisme de Viatges (UAB). Premi de Recerca de la Societat Geogràfica Espanyola, li agrada alternar la pipa, l’aula i el laboratori amb el treball de camp entre fòssils i animals de les selves, sabanes, deserts o muntanyes d’Àfrica, Amèrica, Oceania i Àsia. Primat domesticat per la cultura i nòmada en cerca constant del passat, és col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i autors de llibres de divulgació científica, entre els quals: Los Guardianes del Lago (2001), Regreso a Galápagos (2010), África en 10 Palabras (2011), Dioses con pies de barro (2020), Un arqueólogo nómada en busca del Dr. Jones (2023) o Animals invisibles: Mite, vida i extinció (amb Gabi Martínez).
ARIADNA NIETO ESPINET és doctora en arqueozoologia —l’estudi de les restes òssies d’animals procedents dels jaciments arqueològics— i professora d’arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL), i des de l’any 2006 forma part del Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP). Les seves investigacions es centren en l’estudi de les pràctiques ramaderes prehistòriques a l’Europa occidental, amb una atenció especial a l’evolució del pastoralisme i els orígens de la transhumància a les terres de Lleida. Ha realitzat recerques arqueològiques en diferents institucions internacionals a Grècia, Itàlia, França i Anglaterra, amb un enfocament metodològic multidisciplinari que combina l’arqueozoologia, la bioquímica, l’etnografia i l’arqueologia experimental. Dins de Catalunya, ha estudiat com la ramaderia i el pastoralisme s’han adaptat als canvis sociopolítics i climàtics en diferents períodes històrics. La seva recerca, focalitzada en l’evolució de les bioeconomies dels territoris de Ponent, pretén destacar la importància d’aquestes zones sovint etiquetades de manera injusta com a marginals i desconnectades. També col·labora activament amb ramaders i institucions que promouen la ramaderia extensiva a Catalunya i la preservació de les races autòctones locals.
ERMENGOL GASSIOT BALLBÈ és doctor en arqueologia prehistòrica i professor d’arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha realitzat recerca arqueològica a Nicaragua, Rússia i a l’Estat espanyol. L’any 2001 va iniciar un programa de recerca a les zones elevades del Pallars Sobirà i va promoure la creació del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya (GAAM). Actualment el GAAM està format per 9 investigadores i investigadors de la UAB, del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) i del Govern d’Aragó, que promouen projectes d’investigació i intervencions arqueològiques a Aragó, Andorra i Catalunya. Dins de Catalunya ha realitzat prospeccions i excavacions arqueològiques tant al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com al Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb qui col·labora des de fa anys. Des d’una perspectiva d’arqueologia del paisatge i sovint junt a investigadors d’àmbits com la paleoecologia, paleoclima i la geografia històrica, el GAAM ha fet emergir un extens patrimoni arqueològic a zones de mitja i alta muntanya pirinenca que fins fa molt poc havia passat desapercebut, i dels que parlarem dissabte 27 de gener a NaturaLlibres.
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
El val de descompte té una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.
Activitat organitzada amb