- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
La vida quotidiana a l’Alt Pirineu des d’una perspectiva etnobotànica
Xerrada amb Jana Peters del Col·lectiu Eixarcolant en conversa amb padrins de la Vall Ferrera
Dijous 22 de desembre a les 18:00h.
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Allò que no es coneix, no s’estima.
Allò que no s’estima, no es conserva.
Allò que no es conserva, es perd.
Aquestes tres breus frases resumeixen amb força exactitud allò que en les darreres dècades ha succeït a l’Alt Pirineu —i a molts altres indrets del país— en relació al paisatge, l’agricultura, la ramaderia i la gastronomia; és a dir: la pèrdua progressiva dels usos, pràctiques i costums lligades als recursos que ens ofereix la terra.
Dijous 22 de desembre recuperarem aquests coneixements oblidats amb el llibre La vida quotidiana a l’Alt Pirineu des d’una perspectiva etnobotànica, en una xerrada amb Jana Peters del Col·lectiu Eixarcolant en conversa amb alguns dels padrins de la Vall Ferrera que han participat en la recerca amb el seu testimoni. Un llibre que ha estat possible gràcies a una subvenció FEADER del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Parlarem de com ha evolucionat el Pirineu i la seva gent en les darreres dècades. Coneixerem com vivien abans, estretament vinculats a l’entorn i a les seves riqueses naturals, amb plantes —tant silvestres com cultivades— que es feien servir pràcticament per a tot. Savers que s’han deixat de transmetre i que són imprescindibles per preservar el paisatge i la biodiversitat, però també per poder innovar i fomentar un model socioeconòmic arrelat, amb iniciatives que generin ocupació i benestar. Perquè hi ha tradicions que poden semblar cosa del passat, però que són fonamentals per a construir el nou futur.
Amb cada padrí i padrina que mor es perd una part d’un patrimoni col·lectiu forjat al llarg de segles i ens tornem una mica més analfabets dels nostres paisatges.
El col·lectiu EIXARCOLANT treballa per recuperar i divulgar el usos de les plantes silvestres comestibles, aposta per un model de consum sostenible basat en la proximitat i la sobirania alimentària, per tal de preservar la nostra cultura i els paisatges que ens envolten. Totes les seves activitats les realitzen sense afany de lucre, en el marc d’una economia social i solidària. En aquesta línea, han publicat El llibre de les plantes silvestres comestibles (volum 1, 2, 3 i 4); 30 Varietats tradicionals de l’Alt Pirineu; el llibre infantil Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu?, la novel·la Des de les golfes, escrita pel president de l’associació i doctor en biologia Marc Talavera, i el que ens ocupa en aquesta ocasió: La vida quotidiana a l’Alt Pirineu des d’una perspectiva etnobotànica. Tots ells els trobareu a NaturaLlibres.