- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Brama poètica: Llobera – Schelling
Amb els poetes Laia Llobera i Lluís Calvo
I amb copa de vi èpica
Divendres 11 d’agost a les 19:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
Aquest és el paradís.
—Apropa-t’hi si vols.
La brama és un dels espectacles més fascinants de la natura. Un ritual de desafiaments passionals, desig, follia i afectes… com el que presenciarem divendres 11 d’agost a NaturaLlibres, enfrontant en l’escenari a dos esperits separats per més d’un segle en el temps, però lligats per interessos, preocupacions i debilitats similars: la poeta Laia Llobera (1983) i el filòsof Friedrich W. J. von Schelling (1775-1854), encarnat en veu i ànima pel també poeta Lluís Calvo.
Som presències
connectades
a d’altres presències
connectades:
dos cercles, tres cercles,
deu cercles encadenats.
Schelling és el gran filòsof romàntic de la natura. La seva Natürphilosophie concep la naturalesa com un organisme viu on l’ésser humà està en relació amb tot, de manera que res del que hi ha a l’Univers li pot resultar indiferent.
«Tot filosofar consisteix en un record de l’estat en què érem una mateixa cosa amb la natura.»
Aquesta exploració al·lucinant sobre els límits de l’existència rau en obres com Clara, o sobre la vinculació de la natura amb el món dels esperits.
«¿No hauríem de suposar que els esperits als quals s’ha retut cert culte en determinats indrets durant un llarg període s’han convertit realment en els esperits protectors d’aquestes regions gràcies a la màgia de la creença?»
I molt del seu pensament creix en la poesia de Laia Llobera, que divendres 11 d’agost dialogarà amb el filòsof alemany a través del seu darrer poemari, premi Vicent Andrés Estellés 2022: Paradísia.
Al ventre de l’abisme
hi neix la poesia,
a la sina d’una flor,
el desig més pregon,
a les randes tenebroses,
crits que vivifiquen,
a la llum inexhaurible,
l’aürt de l’amor.
La paradísia és una flor d’alta muntanya. Rara, bella, difícil de veure. Una utopia possible on el món humà s’agermana amb el món vegetal. Una forma d’habitar. Un indret sense mal ni engany, ple d’amor i envoltat de misteri espiritual, boscós i lunar. Però aquest paradís no és pas ingenu: hi ha crit i lluita a través de la paraula alçurada. Hi ha brama.
Un ocell amb el sol inscrit a l’ala
s’obre la veu,
a l’arxipèlag de la paraula,
a l’uníson de l’univers
amb l’alè del vell celatge
i l’ombratge del no temps.
Una poesia meditativa, mimètica, que ens parla de la lleugeresa de la vida i del temps, i que ens servirà per descobrir el pensament d’una figura cabdal de l’idealisme alemany com Friedrich W. J. von Schelling, el pensador de la natura, la foscor i la llibertat. Perquè la poètica és, fonamentalment, reflexió, interrogació, pensament.
Acompanyarem la trobada amb dues varietats de vins a escollir (fins esgotar existències): l’un inspirat en Llobera i l’altre en Schelling.
Qui dels dos guanyarà la brama poètica ho decidirà el públic. Feu les vostres apostes i, com diria Baudelaire, embriageu-vos! «De vi, de poesia o de virtut, com més us plagui. Però embriagueu-vos».
Preu d’inscripció: 6€
Inclou: Assistència a la brama poètica + Copa de vi èpica + Val de 2€ de descompte en la compra de Paradísia (Laia Llobera) i/o en Clara, o sobre la vinculació de la natura amb el món dels esperits (Friedrich Schelling)
LAIA LLOBERA (Barcelona, 1983) és poeta, narradora i traductora. Doctora en Llengua i Literatura Catalanes, de la seva producció literària en destaca la trilogia formada per Certesa de la llum, Boscana i Llibre de revelacions. En contacte amb la natura des de petita, quan s’enfilava als arbres i es perdia pels boscos del Pirineu, els seus versos són un sender espiritual que connecten amb les arrels ancestrals de la humanitat, copsen el misteri de l’instant i la màgia del quotidià, amb la naturalesa com a proveïdora de símbols. Una de les veus més originals i potents de la poesia actual, premiada i traduïda a l’anglès. Paradísia és el seu darrer poemari.
i no soc res
i en aquest res
ho trobo tot
LLUÍS CALVO (Saragossa, 1963) és una de les figures fonamentals de la literatura catalana a cavall dels segles XX i XXI, un explorador transgressor i interdisciplinari que ha publicat fins al moment vint-i-cinc llibres de poesia, els últims dels quals Selvàtica , Talismà, l’antologia Llum a l’arsenal. Cent poemes, Ancestral, L’espai profund, Fulgor i Cor pirinenc. S’han traduït poemes seus al castellà, anglès, italià, francès i polonès. Poeta premiat en nombroses ocasions, també ha publicat assaig, novel·la i crítica literària. I divendres 11 d’agost serà Friedrich Schelling a NaturaLlibres.
FRIEDRICH W. J. VON SCHELLING (Leonberg, 1775 – Bad Ragaz, 1854) és una de les personalitats més destacades de l’edat d’or de la cultura germànica. Jove prodigi, amic de Hölderlin i Hegel i, com ells, figura cabdal de l’idealisme alemany, eclipsat durant molt de temps per la fama dels seus companys de generació, el caràcter revolucionari de les seves intuïcions filosòfiques ha fet que una nova fornada d’estudiosos l’hagi convertit, avui, en un interlocutor privilegiat del pensament contemporani. Autor d’una obra extensa, fascinadora i plena de secrets; notable alhora per la qualitat literària i per la gosadia especulativa que l’autor hi exhibeix. Clara, o sobre la vinculació de la natura amb el món dels esperits és l’intent més reeixit que va fer de presentar el seu pensament en una forma accessible al gran públic.
Amb la col·laboració de