- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Els llocs de l’ànima
Xerrada + Incursió literària a la naturalesa amb concert de música meditativa
Amb l’escriptor Albert Mestres, la historiadora de l’art Teresa-M. Sala i el cantautor Oriol Ginestà
Dissabte 20 d’abril a les 18:00h i diumenge 21 al matí
Per apuntar-se a la trobada, enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Aquesta vida que en diem beata se situa a les altures, i estret és, com diuen, el camí que hi mena.»
Hi ha llocs al món que tenen un escreix d’espiritualitat, vulgui dir el que vulgui dir això. Una connexió amb el cosmos, amb el que ni es veu ni es toca, amb els morts del passat… amb allò sagrat. Punts geogràfics que civilitzacions rere civilitzacions han considerat sacres. D’aquests llocs n’han parlat poetes i narradors, i d’aquests llocs en parlarem dissabte 20 d’abril a NaturaLlibres, amb l’escriptor Albert Mestres i la historiadora de l’art Teresa-M. Sala, autors respectivament de Els llocs de l’ànima i Poètiques de la natura. Espais per a l’espiritualitat.
«Tota la muntanya està plena de miraculosa inspiració i reverència sagrada. La seva glòria no morirà mentre els homes visquin a la terra.»
De llocs espirituals n’hi ha de moltes menes, però la major part es troben fora mà, molt per damunt o molt per dessota de la plana on els humans fem vida, immergits en els neguits del dia a dia. Arribar-hi obliga tot sovint a escalar una muntanya abrupta i solitària o bé davallar fins a profunditats abissals. Dissabte 20 d’abril ens hi aproparem guiats per les passes literàries de Petrarca, Llull, Basho… Pujarem a l’Etna, al Mont Gassan, al Canigó o al turó més alt de Gal·les amb Wordsworth:
«Allà vaig poder llucar l’emblema d’una ment que s’alimenta de l’infinit […]; una ment sostinguda per reconeixements de puixança transcendent, en el sentit d’encaminada a la forma ideal, en l’ànima d’un privilegi més enllà que mortal.»
Un cop dalt, parlarem sobre espiritualitat, sobre l’escepticisme que de vegades aquesta paraula genera en una societat materialista com l’actual. I pensarem com reformular els valors espirituals per a protegir els espais d’una natura profanada per la vanitat, per a la qual cosa haurem de baixar als abismes del Jo, als inferns on habiten els nostres dimonis, freqüentats per Dante, Virgili, Homer, Gilgamesh, George Sand o Jules Verne:
«Em vaig inclinar sobre una roca que sobresortia, i vaig mirar. Se’m van posar els pèls de punta. El sentiment del buit es va apoderar del meu ésser. Vaig sentir com el centre de gravetat es desplaçava en mi i el vertigen em pujava al cap com una borratxera. Res de més embriagador que aquesta atracció de l’abisme.»
Al dia següent, diumenge 21 d’abril al matí, farem la nostra pròpia incursió a un lloc de l’ànima del Pallars, en una passejada literària per connectar esperit i cos amb el músic Oriol Ginestà i un concert de música meditativa al bosc, on fusionarà cançó d’autor tranquil·la i mantres amb bols tibetans i gong.
Preu d’inscripció: 5€
Inclou: Assistència a la xerrada + Incursió literària a la naturalesa amb concert de música màntrica + Val del 10% de descompte en el llibre Els llocs de l’ànima o en Poètiques de la natura
ALBERT MESTRES (1960) és escriptor, traductor i director d’escena. Ha publicat poesia, textos dramàtics i assaig. En narrativa ha publicat les novel·les Ales de cera (1996), La ela de Milet (1998), La tercera persona (2001), La pau perpètua (2006), Els colors dels dies (2012), La novel·la de l’Albert Puig (2016) i Sentimental (2022), i els reculls de contes Vides de tants (2000) i El conte de la llacuna. Mites i llegendes dels indis huave (2000). Ha traduït el marquès de Sade, Villiers de L’Isle-Adam, Marcial, T. Landolfi, C. Nodier, G. Steiner, F. Pessoa, A. Baricco, J. P. Sartre, J. M. Synge, Th. De Quincey, J. Racine, J. Ford, P. Aretino, S. T. Coleridge o G. Polet. Ha estrenat diverses òperes, accions poètiques, espectacles i obres de teatre.
TERESA-M. SALA és professora titular d’història de l’art de la Universitat de Barcelona i directora de GRACMON (Grup de Recerca d’història de l’art i del disseny contemporani). Des de petita va caminar per les muntanyes i va aprendre a escoltar el silenci, passant les vacances familiars a Tírvia. La seva recerca gira entorn als estudis culturals, amb una mirada interdisciplinària sobre les arts dels segles XIX-XX. Al llarg de la seva trajectòria ha estudiat diferents registres de l’època del modernisme i la xarxa de relacions amb la natura. Va ser comissària convidada pel Museu Van Gogh d’Àmsterdam per a l’exposició Barcelona 1900 (2007) i darrerament ha estat comissària de l’exposició Azul, el color del Modernismo (Caixaforum 2019-2020). Dirigeix la col·lecció Singularitats i amb Francesco Ardolino la revista Compàs d’Amalgama de Publicacions de la Universitat de Barcelona. És autora dels llibres Visions dels Pirineus. Entre la Renaixença i el Modernisme, Poètiques de la natura. Espais per a l’espiritualitat i Del llibre que Lluís Domènech i Montaner no va escriure.
ORIOL GINESTÀ és músic, professor de ioga, terapeuta musical i amant de la natura. Fusiona els mantres, la música xamànica, els sons electrònics i la cançó d’autor tranquil·la, amb bols de quars i tibetans, gong i guitarra com a instrumental. Ha publicat diversos discos i és autor del llibre Un clar al bosc.
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
El val de descompte té una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.
Activitat organitzada amb EMD Araós