• 0 artículos - 0.00
    • No hay productos en el carrito

2 septiembre

Trobades NL. Els Pirineus indòmits: Sobre renaturalització, óssos i llops

Cargando Eventos
  • Este evento ha pasado.

Sobre el evento

C/ Roda 4, Casa Xurret
Alins, Lleida 25574 España
2 septiembre, 2023
19:00 - 20:30

Pirineus indòmits: Una renaturalització sorprenent

Xerrada sobre rewilding amb l’escriptor Steve Cracknell i el biòleg Santiago Palazón, coordinador del programa de recuperació i conservació de l’ós bru a Catalunya

Dissabte 2 de setembre a les 19:00h

Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

 

«Vistos des de baix, els Pirineus semblen salvatges…»

 

Sembla ser que els superdepredadors —óssos, llops— tornen als Pirineus, uns instigats, altres de forma natural, dins un procés de renaturalització —impulsat per un altre superdredador— que genera polèmica i enfrontament entre ecologistes, ramaders i caçadors. Poden els animals salvatges ajudar a revifar la natura? Són compatibles amb la ramaderia, o la seva arribada acabarà per destruir les comunitats de muntanya? Per donar resposta a aquestes qüestions, l’escriptor Steve Cracknell ha escrit Els Pirineus indòmits: Una renaturalització sorprenent. I per donar resposta a aquestes qüestions estarà dissabte 2 de setembre a NaturaLlibres, en un xerrada amb el coordinador del programa de recuperació i conservació de l’ós bru a Catalunya Santiago Palazón.

«El conflicte no és en realitat entre éssers humans i animals, sinó que es dona entre diferents grups de persones amb valors diferents. Als Pirineus, els óssos (i els llops) són només un símbol al voltant del qual ha cristal·litzat un xoc de cultures, i aquest darrer és probablement universal.»

 

Steve Cracknell porta caminant pels Pirineus més de vint anys; ha resseguit la serralada des de l’Atlàntic fins la Mediterrània, i ha pujat a les pastures per entrevistar-se amb pastors, caçadors, conservacionistes… i per buscar óssos. Dissabte 2 de setembre parlarà d’óssos amb Santiago Palazón, biòleg i director tècnic de PirosLife, el pla de recuperació i conservació de l’ós bru a Catalunya.

Parlaran d’óssos i parlaran de llops. Però també d’altres animals menys problemàtics, que guanyen terreny sense fer tant de xivarri, com l’herc, la marmota, el castor, el voltor negre… o el linx, que també podria tornar a casa a la llarga.

Parlaran, en definitiva, de rewilding: del que significa, dels pros i contres, de les seves implicacions per l’ecosistema i per la ramaderia, i de com es du a terme i amb quins resultats a Catalunya. Una conversa que es desenvoluparà majorment en català però que comptarà amb la col·laboració de la Lisa Chapman com a suport de traducció.

 

«M’agradaria que ens avinguéssim, els animals i nosaltres. Que la supremacia humana no ho domini tot. Som el superdepredador i això no és bo, no és normal.» LAURENCE

 

 

STEVE CRACKNELL va néixer a Yorkshire i va fer d’arqueòleg abans de traslladar-se a viure a les Corberes. Col·labora amb Gordon Wilson, professor emèrit de l’Open University. És un gran aficionat al senderisme pirinenc, i ha recorregut aquestes muntanyes en diferents ocasions. El debat i les opinions contradictòries que sentia de pagesos, pastors, forestals, caçadors i ecologistes sobre la renaturalització dels Pirineus el van convidar a escriure el seu tercer llibre: Els Pirineus indòmits, l’edició anglesa del qual —The Implausible Rewilding of the Pyrenees— va merèixer el reconeixement de ser destacat amb el Mark Avery’s Nature Book of the year 2021. També és autor de If You Only Walk Long Enough i Footprints on the Mountains.

SANTIAGO PALAZÓN  va néixer a Barcelona i és doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. Ha treballat en la conservació i recuperació de varies espècies de mamífers a nivell estatal i català, com el visó europeu, la llúdriga, l’ós bru i el llop. És biòleg del Servei de Fauna i Flora, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, coordinant la gestió i conservació dels mamífers protegits. Des de 1995 treballa en el projecte de recuperació de la població pirinenca de l’ós bru al costat català, des de fer el seguiment de camp dels ossos fins a ser el director tècnic del projecte PirosLife.

 

Fotografia © @djophoto_sauvage

Compartir: