- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
La saviesa dels mussols
Xerrada + Sortida d’escolta nocturna
Amb la biòloga del CSIC Maria del Mar Delgado i el tècnic de seguiment del mussol pirinenc Jordi Guillen
Dissabte 20 de juliol a les 19:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Durant el crepuscle, he passejat pels camins amb prudència. Conec aquest ocell. Si pogués, es menjaria el món sencer.» MARY OLIVER
Són tan delicats com letals, bonics, ferotges i brutals. Amb el cap arrodonit i els ulls grossos, expressius i brillants, veiem quelcom de familiar en els seus trets humans i crits inquietants. Un esperit nocturn, símbol de coneixement i saviesa per algunes cultures, portador de malastrugança, malaltia i mort per a moltes altres. Més enllà de les supersticions, dissabte 20 de juliol descobrirem com són realment els mussols, en una xerrada amb la biòloga experta del CSIC Maria del Mar Delgado i el tècnic de seguiment del mussol pirinenc al Pac Natural de l’Alt Pirineu, Jordi Guillen, al voltant de l’últim llibre de la Jennifer Ackerman, La saviesa dels mussols.
«Ets jove, i no comprens aquestes coses, però aprendràs que els mussols són els éssers vivents més cortesos, sincers i fidels. Mai no t’has de prendre confiances, ser groller o maleducat amb ells, ni fer-los semblar ridiculs.» T. H. WHITE
Apareixen mussols a pintures rupestres de fa 30.000 anys i en jeroglífics egipcis; la deessa grega Atena en tenia un com a mascota sagrada, al igual que Picasso i Harry Potter… Tan presents en la història de la humanitat com difícils de trobar i d’estudiar, cap altra criatura alada ha despertat una curiositat científica anàloga.
Críptic per naturalesa, d’afers noctàmbuls, esmunyedís i més aviat reservat, amb una perícia per al camuflatge única, el mussol és un ocell amb una capacitat extraordinària d’adaptació, poblador dels ecosistemes més diversos: des de l’Aegolius acadicus, als boscos d’Amèrica del Nord, tan petit com un pit-roig; a l’enorme duc pescador de Blakiston, originari de Rússia i Japó; passant pel mussol pirinenc, un veí que tenim ben a prop i del qual Jordi Guillen en fa aquí el seguiment. Amb ell i amb la biòloga experta María del Mar Delgado coneixerem les capacitats sorprenents dels estrigiformes: una anatomia òptima per a caçadors ferotges; un cervell calculador, que utilitza les matemàtiques per localitzar preses; un sistema visual i auditiu formidable, i un plomatge tan silenciós que el seu vol resulta imperceptible per a la insulsa oïda humana.
Descobrirem com cacen, com es comuniquen, com festegen, com crien els pollets i altres curiositats sobre el seu comportament. Sense oblidar que, entre les dues-centes seixanta espècies de mussol coneguts en l’actualitat, no hi ha dos individus iguals.
«Penso en el poc que sabem de […] com són de llestos els mussols.»
I com comprendre els mussols significa ser-ne testimoni en el seu hàbitat, a la natura, sortirem a escoltar les nocturnes que es deixin escoltar, acompanyats d’un especialista com Jordi Guillen. Pararem atenció i, amb sort, sentirem algun gamarús o algun xot. Escrutarem la foscor i, molt probablement, els nostres ulls no distingiran res; però es sentiran vigilats per tots aquells esperits alats que observen sense ser observats.
«Per als mussols, la invisibilitat és una defensa o una disfressa; per a nosaltres, el possible albirament d’un mussol és un privilegi.»
Preu d’inscripció: 5€
Inclou: Assistència a la xerrada + Sortida nocturna + Val de 2€ de descompte en la compra del llibre La saviesa dels mussols
*El val de descompte tindrà una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.
Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
MARIA DEL MAR DELGADO és biòloga i investigadora de camp, amb un doctorat sobre el duc eurasiàtic (Bubo bubo), un dels mussols més grans del món, considerat el més eclèctic pel que fa a l’hàbitat, lloc d’anidament i dieta. Un depredador indiscutible, que pot arribar a caçar mamífers fins a la mida d’una guineu. I l’espècie que ha protagonitzat bona part de la seva recerca, centrada en la dispersió natal —el moviment dels individus des del seu lloc de naixement fins a l’indret on s’establiran per començar a criar—. Treballant sempre amb un enfoc integratiu en centres de prestigi com el Metapopulation Research Group (MRG) de la Universitat de Helsinki o l’Estació Biològica de Doñana (EBD), en els últims anys està estudiant les respostes biològiques davant el canvi climàtic en regions particularment amenaçades pel calentament global com són les àrees de muntanya.
JORDI GUILLEN és investigador de camp i porta fent seguiment del mussol pirinenc des dels 14 anys. En concret, s’encarrega de la col·locació de caixes niu i estudis de productivitat de l’espècie al Parc Natural de l’Alt Pirineu, així com estudis amb telemetria i GPS per conèixer la dispersió de polls i adults en època reproductora. És responsable del petit centre de cria en captivitat del mussol pirinenc i membre de l’associacio naturalista La Paniquella. Criat des de petit a Esterri d’Àneu entre cabirols, guineus i fagines que el seu pare criava a biberó, actualment treballa a Forestal Catalana en el seguiment de diverses espècies de fauna que habiten a les muntanyes catalanes.