- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
La vocació de perdre’s
Xerrada + Sortida de desorientació
Amb l’escriptor i geògraf Franco Michieli, acompanyat per l’estudiós errant Xavier Perarnau
Dissabte 23 de novembre a les 18:00h i diumenge 24 al matí
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«La niebla me ha permitido ver.»
Sortir a la muntanya sense mapa, sense telèfon, sense GPS, és sortir a la muntanya amb possibilitat de perdre’s. Però, a la vegada, també és sortir a la muntanya amb possibilitat de trobar. De trobar l’inesperat… De trobar-se. I perdre’s lluny d’una societat que tracta d’evitar per tots els mitjans tecnològics i normatius que ningú es surti del camí. Dissabte 23 de novembre a NaturaLlibres ens perdrem de forma deliberada amb l’explorador i geògraf italià Franco Michieli, autor del llibre La vocación de perderse (La vocazione di perdersi), que vagarejarà acompanyat per l’estudiós errant Xavier Perarnau.
«Moverse por la naturaleza sin mapa y tener que esperar en movimiento una señal que nos oriente despierta la sensibilidad en esa parte de la existencia a la que la razón no llega. Quizá entonces —usándonos a nosotros mismos como instrumentos, igual que los humanos de los orígenes— dimensiones olvidadas volverán a sernos familiares y preciosas.»
Antigament, els humans s’orientaven com la resta d’animals: llegint el terreny. En lloc de mirar la pantalla del mòbil, es mirava el cel, s’observava la posició del sol, el moviment dels estels i del vent, s’interpretaven les formes fluvials, la inclinació de les pendents, les tonalitats de la neu… I així és com Franco Michieli (Milà, 1962) ha recorregut els Alps, els Pirineus, els Andes i Escandinàvia: sense pròtesis tecnològiques, deixant que el món salvatge es revel·li, empès per la curiositat que des dels inicis dels temps ha fet avançar la Humanitat.
«Salirse de las vías habituales, en lugares desconocidos, tenía y tiene una atracción vital, nace del estímulo innato por la exploración, común a todos los seres vivos, animales, hombres y plantas (también ellas exploran, aunque con métodos diferentes). En la naturaleza, el tiempo dedicado a la exploración no tiene un objetivo utilitario inmediato; consiste en lanzarse a la búsqueda de cosas desconocidas que se pueden encontrar cerca o lejos, con el único objetivo de conocerlas. Antes o después resultarán útiles. Para hacerlo, es lícito “perderse”. Al desaparecer las referencias habituales, se estimula la adquisición de otras nuevas y la casualidad provoca hallazgos interesantes.»
Ara bé, l’extraviament com a mètode requereix coneixement, preparació, experiència i confiança en unes habilitats d’orientació que, malgrat oblidades, tenen molt d’intuició.
«Mientras creamos, cada desvío y cada aparente error de dirección seguirán formando parte de la ruta.»
Es tracta de conèixer la muntanya com si fos un ésser humà, esperar que parli, tindre en compte la seva complexa personalitat i deixar-se guiar.
«Sabemos que un camino no trazado toma forma sin prisa y que hay que darle siempre una oportunidad.»
Dissabte 23 de novembre, Franco Michieli ens explicarà les virtuts de sortir-se de la via marcada i les seves experiències —algunes d’elles extremes—. Parlarem de la desorientació com a exploració espiritual i de la trobada amb allò sublim que només et pot sorprendre immers a la naturalesa salvatge, a la wilderness. Un espai no intervingut pels humans. Un espai al que, només perdent-se, s’hi pot arribar.
«Obviamente no podemos hacernos ilusiones sobre nuestra capacidad de dominar las fuerzas de la naturaleza cuando nos encontremos en la wilderness. ¡No sería humildad, sino locura! Locura que la humanidad manifiesta no con palabras, sino con sus excesos tecnológicos. La humildad nos permite, en cambio, dejar espacio a cuanto no depende de nosotros, a las vidas de los demás seres vivos y a los imprevistos. Esta óptica humilde permite que nuestra capacidad de perdernos se convierta en descubrimiento y hallazgo, nos sirve para empezar a confiar en el camino que no conocemos. Después, quién sabe, quizá, cuando las experiencias se acumulen, vivamos el sentimiento simple y franciscano de percibir cómo los territorios más o menos salvajes, o las pequeñas o grandes fuerzas naturales, son más mansos de lo que parecen.»
I per començar a recuperar habilitats d’orientació atàviques, diumenge 24 de novembre aprendrem a extraviar-nos de forma correcta en un taller introductori impartit per Franco Michieli. Per descomptat, sense cap trasto tecnològic i sense mapes a sobre, perquè…
«Los mapas son unos aguafiestas. Nos dicen siempre lo que nos espera en el camino.»
Preu d’inscripció a la xerrada: 5€/persona
Inclou: Xerrada + Val del 10% de descompte en la compra del llibre La vocación de perderse
Preu d’inscripció a la sortida de desorientació: 20€
CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES
- Recorregut: Caminada amb ruta no definida
- Duració estimada: 5-6 hores de ruta + Temps final per comentar en grup l’experiència
- Desnivell aproximat: 500m
- Material necessari: Motxilla de trekking (20-30l), calçat i roba apte per muntanya, impermeable paravent, roba d’abric, menjar i agua per aguantar el dia
- Material recomanat: El llibre de Franco Michieli, La vocación de perderse
- Material terminantment prohibit: Mapa, bruíxola, GPS o tecnología afí; si es porta mòbil, ha d’estar apagat
- Requisits indispensables: Haver assistit a la xerrada prèvia de dissabte… I ganes de perdre’s!
- Mínim-màxim de participants: 10-20 extraviats
FRANCO MICHIELI (Milán, 1962) és geògraf, explorador, escriptor, fotògraf i corresponsal de Meridiani Montagne. Ha difós les seves travesses per llocs remots i extrems, com els Alps, els Pirineus, els Andes, Noruega i Islàndia, en nombroses guies, articles, conferències, així com cursos sobre mètodes d’orientació a la natura. Està convençut que és possible una relació respectuosa entre l’home i el medi ambient.
XAVIER PERARNAU ha cursat estudis d’Antropologia i Filosofia, i el postgrau Significats i valors espirituals de la Natura. Amant de les arts i de la muntanya, aprofundeix i promou el coneixement i activitats de la tríada Naturalesa, Art i Espiritualitat en ressonància amb la concepció de l’ecosofia. És vicepresident de Silene i promou el projecte Esperit de Cura.
*Val de descompte aplicable a un exemplar per persona inscrita el dia de l’activitat.
Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.