- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Ruralitats en tensió
Conversa i berenar filorural
Amb l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i amb l’escriptor i activista rural Jaime Izquierdo
Dimecres 27 de novembre a les 18:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Rural: Relatiu o pertanyent al camp o que té relació amb la vida al camp i amb les feines pròpies de l’agricultura i la ramaderia.»
Intentar explicar la ruralitat avui és tan complex com diversa és la gent que l’habitem. La definició que encara ara predomina als diccionaris ha quedat del tot obsoleta, doncs, per començar, pocs són els pobles on l’activitat principal sigui el sector primari… Dimecres 27 de novembre a NaturaLlibres redefinirem el món rural —el present i el que volem— amb l’escriptor i activista Jaime Izquierdo, en unes #FiloTrobades organitzades conjuntament amb l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i amb el projecte Cavorca.
«Una tarde de verano, Alberto Merlo le dio a su caballo una merienda de hierba fresca, y después se sentó en el cepo de partir la leña a leer el periódico. El caballo merendó, pasó su cabeza por encima del hombro derecho de su amo, y con voz humana le preguntó: —¿Cómo vai o mundo?» ÁLVARO CUNQUEIRO
Diu l’escriptor i activista rural Jaime Izquierdo que el món no va bé. I que si va malament és, fonamentalment, perquè ja no està a cura de la gent de pagès; això és, de la gent que viu a prop de la natura, que la necessita i que se l’estima. Però les coses poden anar encara a pitjor si no es troba la fòrmula per rehabitar la terra i empoderar les comunitats locals.
Pobles que molts cops es contemplen amb nostàlgia, com la quimera d’una era passada, sovint idealitzada; i altres, es miren amb apatia, com una etapa de l’evolució social superada. Per a Jaime Izquierdo, no obstant, ruralitat és sinònim de resiliència, d’intel·ligència, d’adaptació, de futur.
Dimecres 27 de novembre coneixerem les propostes que l’autor exposa en llibres com La ciudad agropolitana / La aldea cosmopolita, De función pública, La casa de mi padre o La conservación cultural de la naturaleza. Buscarem co(i)nspiració amb la projecció del documental Diàlegs sobre com habitar els pobles en comunitat, produit per Balkar.Earth en col·laboració amb Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran. I debatrem plegats.
Pensarem quins són els valors que compartim els habitants del Pallars; com entenen el poble, la comunitat; el potencial del camp i de la intel·ligència pagesa perduda per a construir col·lectivament un món habitable; les dificultats per passar de la teoria a l’acció, com solucionar els problemes paradoxals de despoblament i d’accés a l’habitatge, amb iniciatives personals i alternatives liderades des de la ciutadania…
«No merece la pena.
Será mejor volver a casa
y empezar a pensar por nuestra cuenta»
ÁNGEL GONZÁLEZ
Acompanyarem aquestes #FiloTrobadesNL amb un berenar rural vingut —com el Jaime Izquierdo—, des dels pobles asturians.
Preu d’inscripció*: Activitat finançada per Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran
Inclou: Participació a la tertúlia + Berenar filorural
Aquesta activitat forma part de les #FiloTrobadesNL, un format de xerrades que tenen per objectiu generar pensament i crítica a través de la reflexió col·lectiva amb l’ajuda d’autors especialistes, per abordar qüestions socials i mediambientals que ens inquieten, buscar solucions a problemes, raonar, dubtar, equivocar-se, aprendre… i atiar la ment amb propostes gastronòmiques.
JAIME IZQUIERDO (Infiestu, Astúries, 1958) és llicenciat en Ciències Geològiques per la Universitat d’Oviedo, empleat públic del Govern d’Astúries i assagista. Des de fa trenta anys investiga als territoris de genuïna naturalesa pagesa tractant de superar els conflictes que han enfrontat les aspiracions de desenvolupament de les comunitats locals amb les de conservació del medi rural. Per solucionar aquest desencontre, proposa un canvi de paradigma que estableixi una nova relació entre el camp i la ciutat, pal·liant així mateix la crisi ecològica global i els desequilibris demogràfics actuals. Ha estat distingit amb diversos guardons, com el Premi Europeu de The Conservation Foundation del Regne Unit a la conservació del patrimoni natural (1991), l’Adolfo Posada a la investigació (2000) o el de la Fundació César Manrique a projectes ambientals alternativus (2003). Ha publicat nombrosos articles i llibres, entre els quals destaquen: El regreso del señor Hoffmann y otros relatos de ambiente entero (2005), Marqueses, funcionarios, políticos y pastores (2006), Asturias, región agropolitana: las relaciones entre el campo y la ciudad en la sociedad posindustrial (2008); La casa de mi padre: manual para la reinserción de los territorios campesinos en la sociedad contemporánea (2012); La conservación cultural de la naturaleza (2013), La gestión creativa del cabreo (2017) o De función pública (2023).
Activitat organitzada amb
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
Val de descompte vàlid el dia de l’activitat.