• 0 artículos - 0.00
      • No hay productos en el carrito

    28 octubre

    Trobades NL. Marededéu, quin viatge! Xerrada sobre Domènech i Montaner + Ruta i dinar romànic

    Cargando Eventos
    • Este evento ha pasado.

    Sobre el evento

    C/ Roda 4, Casa Xurret
    Alins,Lleida25574España
    28 octubre, 2023
    18:00 - 15:00

    Marededéu, quin viatge! Seguint les passes de Lluís Domènech i Montaner per la Noguera Pallaresa

    Xerrada + Visita guiada a l’església de Santa Maria de Ribera de Cardós + Dinar romànic

    Amb l’escriptor Enric Soler i Raspall i la historiadora de l’art Teresa-M. Sala

    Dissabte 28 d’octubre a les 18:00h i diumenge 29 d’octubre al matí

    Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

     

    L’art i l’arqueologia semblen completar-se en algun punt.
    Potser un dia, en una excavació, trobarem l’art del pervenir.
    PEREJAUME

     

    L’art romànic va ser una de les obsessions de Lluís Domènech i Montaner. Obsessió que el va portar a trescar per les valls pirinenques de la Ribagorça, l’Aran i els dos Pallars amb l’afany d’estudiar i catalogar un patrimoni artístic fins aleshores oblidat. D’aquesta forma va anar configurant una espècie d’atles il·lustrat del romànic català que no va veure mai publicat, en morir fa ara 100 anys. Efemèride que aprofitarem per seguir les passes de l’arquitecte amb l’escriptor Enric Soler i Raspall i la historiadora de l’art Teresa-M. Sala, autors de Marededéu quin viatge! i Del llibre que Lluís Domènech i Montaner no va escriure, respectivament.

    Cal pensar que, quan Domènech i Montaner va visitar el Pallars Sobirà, es trigaven unes 34 hores des de Barcelona en arribar —amb transbords de cotxe, tartana i cavalls—. Així és com va ser el primer a descriure els conjunts murals del Burgal, Àneu i Taüll tal com es trobaven el 1904 —és a dir, tres anys abans de la seva descoberta oficial—. Amb aquest esperit explorador, l’humanista català va recórrer el Pirineu de banda a banda i de dalt a baix, recollint abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies —unes mil cinc-centes plaques de vidre—, i fent cap en pobles tan amagats com Alins, on va documentar una església que no s’assembla a cap de les que tenim en l’actualitat aquí (!). Misteri, aquest, que entre tots tractarem de resoldre, dissabte 28 d’octubre a les 18:00h a NaturaLlibres.

    Al dia següent, diumenge 29 d’octubre, seguirem les passes de Lluís Domènech i Montaner pel Noguera Pallaresa fins al poble de Ribera, on visitarem una de les esglésies romàniques que va inventariar, acompanyats de la historiadora de l’art Teresa-M. Sala i de l’escriptor Enric Solé Raspall.

    «Poble á dos hores de Tirvia i tres de Llaborsí = Queda romanich un absis lateral y el campanar qu’es mes modern ajuntat à la fábrica vella…»

     

    Acabarem amb un dinar a la fonda on molt probablement Domènech i Montaner es va allotjar, l’actual Hotel Cardós, amb el Cinto com amfitrió: un enamorat del romànic i de la vall que ens podrà explicar un bon grapat d’anècdotes i curiositats —com, per exemple, què hi fa al seu jardí el barret del campanar bizantí de Santa Maria (!).

     

    ~ MENÚ ROMÀNIC ~

    Fideuà d’ous de reig i ceps

    ***

    Xai a la brasa amb patata al caliu i all i oli
    o
    Canelons d’espinacs

    ***

    Crema Catalana
    Flam de cafè
    o
    Puitabaca
    Copa de gelat de nata amb crema de iogurt i grosella

    ***

    Aigua, pa, vi i cafè

     

     

    Preu d’inscripció: 25€*
    Inclou: Assistència a la xerrada + Visita guiada a l’església de Santa Maria de Ribera + Dinar a l’Hotel Cardós + Val de descompte del 10% en la compra del llibre Marededéu quin viatge! o Del llibre que Lluís Domènech i Montaner no va escriure

     

    ENRIC SOLER I RASPALL (Terrassa, 1966) viatja tan com pot i no para quiet. Es deleix per les muntanyes i els espais oberts. Ha anat cinc vegades a l’Himàlaia i sempre que torna ho fa pensant en quan hi podrà tornar. Amant dels Pirineus i de la muntanya mitjana, però, darrerament ha quedat fascinat per les històries que li han explicat els camins propers i els rierols d’aigües garlaires, i d’aquí els seus últims llibres: Pantocràtor: Seguint Puig i Cadafalch i la “Missió Arqueològica de 1907” (2016) i Marededéu quin viatge! Seguint les passes de Lluís Domènech i Montaner per la Noguera Pallaresa. Altres títols seus són: Escolta, vent…! (1996), Un estiu de guaita (1996), Per la Ruta 40 (1998 reeditada l’any 2012), Sota el cel de Tushita (2004), Maleïdes muntanyes! (2008) i Ki, ki, so, sooo: Les nou portes del Zangskar (2012). També és autor de la guia senderista La Ruta del Ter (2009). Dirigeix des de 2012 l’editorial Tushita Edicions.

    TERESA-M- SALA és professora titular d’història de l’art de la Universitat de Barcelona i directora de GRACMON (Grup de Recerca d’història de l’art i del disseny contemporani). Des de petita va caminar per les muntanyes i va aprendre a escoltar el silenci, passant les vacances familiars a Tírvia. La seva recerca gira entorn als estudis culturals, amb una mirada interdisciplinària sobre les arts dels segles XIX-XX. Al llarg de la seva trajectòria ha estudiat diferents registres de l’època del modernisme i la xarxa de relacions amb la natura. Va ser comissària convidada pel Museu Van Gogh d’Àmsterdam per a l’exposició Barcelona 1900 (2007) i darrerament ha estat comissària de l’exposició Azul, el color del Modernismo (Caixaforum 2019-2020). Dirigeix la col·lecció Singularitats i amb Francesco Ardolino la revista Compàs d’Amalgama de Publicacions de la Universitat de Barcelona. És autora dels llibres Visions dels Pirineus. Entre la Renaixença i el Modernisme, Poètiques de la natura. Espais per a l’espiritualitat i Del llibre que Lluís Domènech i Montaner no va escriure.

     

     

    *El val de descompte tindrà una caducitat de 30 dies des de la seva emissió. 

    Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.

    Compartir: