• 0 artículos - 0.00
    • No hay productos en el carrito

29 marzo

Trobades NL. Pastors i ramats: Retrat d’un ofici que desafia el pas del temps

Cargando Eventos

Sobre el evento

C/ Roda 4, Casa Xurret
Alins, Lleida 25574 España
29 marzo, 2025
18:00 - 19:30

Pastors i ramats: Retrat d’un ofici que desafia el pas del temps

Xerrada amb la pastora Anna Plana i els escriptors Xavier Bayer, Laura Gordó i Pep Puig

Dissabte 29 de març a les 18:00h

Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710

 

«Les ovelles jo crec que, el pastor que les ha d’entendre, encara ha de néixer. No crec que hi hagi cap pastor que les entengui. Vaja, no ho sé, eh! Jo no. Perquè sempre et surten amb plats trencats. Qui les va parir!»

 

Comprendre a una ovella requereix llargues hores de conversa a soles amb ella, anys d’observació i experiència; segles per adquirir un enteniment i una saviesa de la terra que es perdria si no fos per pastors com els que coneixerem dissabte 29 de març a les #TrobadesNL de NaturaLlibres, amb Xavier Bayer i Pep Puig, autors de Pastors i ramats. Retrat d’un ofici que desafia el pas del temps, en diàleg amb la pastora Anna Plana i l’escriptora de La noia de les ovelles pigallades, Laura Gordó.

 

«Perquè m’agrada el bestiar. Amb les persones t’hi discuteixes. Elles no et diuen mai res, mai! Jo de vegades hi parlo, amb elles. El nen em diu: amb qui enraones? Amb aquella ovella. I m’entenen. Les crido i em venen. No m’he hagut de discutir mai amb una ovella, ni amb una cabra, ni amb un cavall.»

 

Diuen que el de pastor és un ofici solitari, però un pastor, amb el seu ramat, no s’hi sent mai, de sol. L’Anna Plana, en concret, pastura feliçment acompanyada d’unes 500 ovelles —xisquetes, ripolleses i bilbaïnes— a les muntanyes d’Àssua, a Llessui, on encara s’hi replega als estius la gran ramada transhumant de 5.000 caps (!). Fenòmen d’antuvi normal i corrent, però que ha esdevingut tristament insòlit en tot el massís pirinenc.

 

«Abans als que ens agradaven les esquelles, quan les esquellàvem, començàvem a posar les petites, va xorri-borri. I llavors anàvem posant les grosses, les més grosses, les més grosses… I mirar que s’avinguessin, perquè llavors quan el ramat arrencava feia una música molt maca. Se sentia un soroll diferent, saps què vull dir? Els guies anaven a davant i pum, pum, pum… i llavors a darrere venien totes les altres i catacraccatacrac… allò era molt maco. Però… s’ha acabat, tot això.»

 

Que cada dia queden menys pastors és un fet. Per això, Xavier Bayer i Pep Puig han volgut documentar els testimonis vius d’aquest ofici ancestral, des de pastors poetes com el Pep Divins a una degana com la Marina Vilalta (97 anys!), majorals que pasturen arran de mar i altres a l’alta muntanya —com fa l’Anna Plana—, units pel vincle amb els animals i amb la terra.

 

«Si vas tard i amb presses; malament! Has d’escoltar-les… i has de fer el que diuen elles, no el que vulguis tu.»

 

Dissabte 29 de març descobrirem una feina vocacional, que requereix una atenció completa els 365 de l’any, sense descans. Una activitat destinada a produir béns alimentaris bàsics i, tanmateix, desprotegida i menystinguda, que podria desaparèixer sense el relleu generacional necessari. Analitzarem les principals dificultats que pastores com l’Anna Plana han d’afrontar i quins canvis s’haurien d’introduir per revitalitzar el sector, en un context on la tradició es respecta i es qüestiona poc.

 

«Les ovelles que són totes negres, que en surten poques, s’havien de guardar, perquè et protegien els ramats dels temporals. Que no hi caiguessin llamps ni res. Però no se’ls hi pot fer sang, ni marcar-la a l’orella, ni ficar-li cap cròtal, ni escuar-la, ni res. I això ho deia la gent d’abans; que protegia dels llamps i temporals.»

 

Ens explicaran històries, anècdotes, rituals i manies del pastoralisme. I parlarem de tot el que hem après de les bèsties i podríem perdre: a predir la pluja i el vent, a mirar i a escoltar. A esperar, a recordar. A pensar.

 

«El pastor ha de ser coix per anar bé. Sempre ho havia sentir a dir i, hosti!, ara ho entenc, eh! Ara que vaig més a poc a poc, elles també van més calmades.»

 

 

Preu d’inscripció: 5€*
Inclou: Assistència a la xerrada + Val del 10% de descompte en la compra de Pastors i ramats o La noia de les ovelles pigallades

 

XAVIER BAYER (1962, Vilafranca) ha fet de mestre en escoles rurals de l’Anoia i el Penedès, de músic i també ha treballat en el camp de la recerca i la divulgació a l’entorn de la natura (ocells, ratpenats, virus, etc.) i de la música tradicional. A més, ha realitzat un centenar llarg de reportatges i documentals de fauna i natura per a TV3 i altres entitats. Ha participat en més de cinquanta treballs discogràfics. Ha publicat vint llibres relacionats amb les tradicions, la música i la natura del nostre país. És coautor de Pastors i ramats, llibre que forma part d’un projecte documental més ampli, que inclou una exposició itinerant i una sèrie audiovisual disponible a la plataforma 3Cat.

LAURA GORDÓ (1980, La Pobla de Segur) és llicenciada en periodisme per la UAB, ha treballat en televisió i ha col·laborat com a freelance en diferents mitjans de premsa escrita. Actualment, es dedica a l’empresa familiar, la qual combina amb les seves tres passions: l’escriptura, la gastronomia i els viatges. Ha cursat l’itinerari de novel·la a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. La noia de les ovelles pigallades és el seu primer llibre.

ANNA PLANA (1985, Navata) és pastora d’ovelles a la Vall d’Àssua, al Pallars Sobirà, on va arribar l’any 2010 per fer pràctiques a l’Escola de Pastors de Rialp. La seva història està novel·lada per Laura Gordó al llibre La noia de les ovelles pigallades i ens la podrà explicar personalment dissabte 29 de març a NaturaLlibres.

PEP PUIG (1961, La Llacuna) és guionista i realitzador independent. Ha fet pel·lícules de ficció, documentals i programes de caràcter social i cultural per a televisió. Els treballs d’aquests darrers anys són el documental 440 hectàrees. La terra i el pagès (premi al Festival Most i Grand Prix al Festival Oenovideo de França) i els programes El taller de l’artista i El brot, 25 passejades literàries breus (premi al festival Zoom d’Igualada). Ha comissariat recentment les exposicions Pastors i ramats, un món que se’n va (amb Xavier Bayer) i Gent Nostra: fotografia i memòria oral (amb Santi Cabezas, fotògraf).

 

 

 

 

 

 

 

*Oferta de descompte aplicada a un exemplar per persona inscrita el dia de l’activitat.

Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.

 

Compartir: