
Sobre el evento
Brama FiloPoètica. Calafell – Nancy: Si una emergència
Amb la poeta Mireia Calafell i la filòsofa experta en Jean-Luc Nancy, Begonya Saez. I amb beure filopoètic!
Dissabte 5 d’abril a les 18:00h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«no em dones altra opció que no sigui reptar-te»
La brama és un dels espectacles més fascinants de la natura. Un ritual de desafiaments passionals, desig, afectes, discussió i diàleg… com el que presenciarem dissabte 5 d’abril a NaturaLlibres, enfrontant l’obra de dos autors lligats per interessos, preocupacions i debilitats similars: la poeta Mireia Calafell (1980) i el filòsof Jean-Luc Nancy (1940-2021), encarnat en veu i ànima de la també filòsofa Begonya Saez.
«Profecia: vindrà el temps. No és una predicció, ja que el temps vindrà de totes maneres, encara que sigui com a temps de la fi dels temps.»
Som conscients de viure en un temps que pot ser la fi de tots els temps, amb una acumulació d’emergències sense precedents. Pèrdua de biodiversitat, esgotament de recursos, canvi climàtic, pandèmies, desigualtat econòmica, injustícia social, fam, guerres… Catàstrofes amb un origen comú, el que el filòsof francés Jean-Luc Nancy anomena «catàstrofe del sentit»: hem perdut el sentit del que significa existir.
«torneu-me el que hem perdut el gestos les paraules
aquell consol el vull també era meu»
El món ja no sembla món, perquè el món és el-que-passa Aquí i Ara i semblem ja incapaços d’experimentar el present —aquest irrepetible, extraordinari, moment—, víctimes de la fe cega en una tecnologia que mira cap al futur constantment.
«en quin moment vam oblidar que els finals cauen de dalt a baix
que no es poden preveure són pura verticalitat amb insistència
com un tro com un tro com un tro sense llamp»
Els finals suposen dolor, però també possibilitat de brot, d’encetar un altre tipus de relació, no destructiva, amb el món. Es tracta de parar atenció a la cura que la pell fràgil del cos i del planeta necessiten. Es tracta, en definitiva, de repensar qui som per emergir del catastrofisme.
«som la fúria del vent que allunya els ports
som el fred de cada nit dins l’estable
som la pena del mar que no té platja
som la recança dels ocells dins d’una gàbia
som la set dels tuaregs a mitja tarda
som el deliri de tots els cavalls salvatges
som la ràbia del peix que empassa plàstic
som la impotència dels tucans que s’extingeixen
som la tristesa de qui sap que perdem l’àrtic
som la impaciència d’un volcà que no té lava
i fràgilment, volgudament: una feliç mancança.»
Dissabte 5 d’abril reflexionarem sobre extincions i urgències en una Brama FiloPoètica que ens servirà per endinsar-nos en el pensament de Jean-Luc Nancy a través del darrer poemari de Mireia Calafell, Si una emergència.
«ningú no li demana a un bell pit-roig
per què travessa el cel si sempre hi ha més cel
va dir quan varen preguntar-li per què escriu
si escriure és perseguir i la persecució no acaba
mai no s’esgota no té final tampoc consola
i va afegir
escric perquè amb el temps he descobert
que sols importa allò que cansa els dits»
Acompanyarem la trobada amb dues opcions de beure a escollir (fins esgotar existències): infusió o copa de vi inspirada en Nancy i Calafell.
Preu d’inscripció: 7€
Inclou: Assistència a la Brama FiloPoètica + Beure a escollir (infusió o copa de vi) + Val de 2€ de descompte en la compra de Si una emergència i dels llibres de Jean-Luc Nancy
MIREIA CALAFELL (1980, Barcelona) és poeta. Ha publicat Poètiques del cos (premi Amadeu Oller 2006 i premi Anna Dodas 2007 al millor llibre publicat d’autor inèdit), Costures (2009), Tantes mudes (Lletra d’Or al millor llibre en català de l’any 2014), Nosaltres, qui (premi Mallorca de poesia 2019 i premi al millor llibre de poemes del 2020 per l’AELC) i Si una emergència (Premi Carles Riba 2023). Ha estat convidada a festivals internacionals a l’Argentina, Egipte, Canadà, Luxemburg i Itàlia, entre d’altres. Ha estat codirectora del Festival Poesia i més (2015-2016) i de Barcelona Poesia (2018-2021). És membre fundadora de la productora cultural La Sullivan i forma part de la Fundació Maria-Mercè Marçal.
BEGONYA SAEZ (1967) és Doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora i directora del Departament de Filosofia a la mateixa universitat. La seva recerca se centra des del 2001 en la definició i la representació de les formes de la identitat contemporània. Forma part del grup de Recerca Cos i Textualitats des de la seva fundació. Centra el seu treball acadèmic en les aproximacions feministes al cos en clau relacional des d’una perspectiva epistemològica, ètica i política amb remissió als estudis de gènere, sexualitat i queer. Ha editat el recull Debats: Un corpus para el cuerpo (2013) i el llibre Cuerpo, memoria y representación: Adriana Cavarero y Judith Butler en diálogo (Icaria, 2014). També ha contribuït recentment a la Enciclopedia crítica del género (Arpa, 2024).
JEAN-LUC NANCY (1940, Bordeus – 2021, Estrasburg) és un filòsof francès, considerat un dels pensadors més influents de la França contemporània. Recorre per compte propi les sendes obertes per Heidegger, Bataille o Derrida, interlocutor de Blanchot. És autor de nombroses obres escrites en què s’aborden alguns dels problemes més profunds i crucials del segle XX com la construcció de les nacionalitats i els nacionalismes, el Sentit, o el final del Sentit com a diagnòstic del nostre temps o el Nosaltres. També ha abordat temes com el de la globalització o la mundialització.
«com quan en una nit de juliol
emergeix a la sorra un lliri de mar en silenci discretament
signant el miracle del bulb que floreix a la platja
amb tot aquest esforç descomunal per un dia de vida
només per viure un dia aquesta vida
així voldria jo una biografia»
Amb la col·laboració filopoètica de
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
El val de descompte té una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.