- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Grup de lectura NL. Al bosc vermell, un cavall fuig
Tertúlia i berenar literari
Amb l’autora, Marta Soldado
Dissabte 18 de gener a les 18:00H
Per assistir a la tertúlia, envieu un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«S’hi quedaria a viure per sempre, en aquest moment en què res no sembla predir res.»
Res no semblava predir que els últims cavalls salvatges es poguessin extinguir, que la llibertat estés en perill. Res no semblava predir que alguns d’ells viatjarien des de les estepes mongoles a Txernòbil. Res no semblava predir que allà, a la zona d’exclusió, lluny dels humans, l’espècie es recuperaria. Res no semblava predir que l’escriptora Marta Soldado escriuria sobre ells i guanyaria el Premi Pin i Soler amb Al bosc vermell, un cavall fuig, la novel·la que dissabte 18 de gener comentarem amb l’autora al #GrupDeLecturaNL de NaturaLlibres.
«Una cosa que has d’entendre dels cavalls, noi, és que tenen el seu propi món, entens? La seva societat, les seves regles, jerarquies, relacions i personalitats. És tot un món el que tenen i, excepcionalment, ens en deixen participar. I per aquest gest els hem d’estar agraïts.»
El cavall de la novel·la no és un cavall qualsevol; als de la seva espècie, els mongols els anomenaven thaki —«esperit»—, però ara se’ls coneix amb el nom d’un reputat explorador: Przewalski. Aquest exemplar que ens ocupa ha crescut a Ucraïna, en les terres del pitjor desastre nuclear de la història; en concret, al Bosc Vermell, denominat així pel color que els pins van contraure en morir, a causa de l’accident radioactiu que res no semblava predir.
Ferit per un soldat, separat de la manada, ranquejant, el cavall fugirà. Una odissea incerta, sotmesa als capritxos dels humans —éssers volubles, imprevisibles, desarrelats—, que el portaran fins Cracòvia passant per Białowieża, l’últim bosc verge d’Europa. Res no semblava predir que allí construirien un mur de 186km, entre Bielorrúsia i Polònia. Res no semblava predir que molts immigrants hi moririen congelats, també fugint, d’Ucraïna i de Síria.
«La Joanna va plorar una llàgrima cada dia mentre va durar la construcció d’aquell mur, des de finals de gener fins a finals de juny, i llavors se li van assecar totes endins i ja no en va tenir més, sinó que al seu ros- tre s’hi va dibuixar una ganyota de tristesa fonda. Alguna part dels budells se li va quedar enredada en el filferro es- pinós i les digestions van esdevenir més pesades. Al Ma- rek, la vista se li va enterbolir. “És el que passa quan de- sapareix l’horitzó”.»
I davant un desastre humanitari semblant, com és d’important la vida d’un cavall? Marta Soldado ens hi farà reflexionar, amb una novel·la conmovedora sobre les connexions entre persones i animals inspirada per Friedrich Nietzsche, en bona part: Res no semblava predir que, un 3 de gener de 1889, el filòsof alemany patiria un atac psicòtic en veure com un cavall era violentament castigat, víctima de la domesticació violenta que exercim —i patim— els humans.
«Però quina mena de món és aquest en què un cotxer pot maltractar un animal i mantenir la raó i un filòsof que l’abraça és detingut i declarat boig?»
Dissabte 18 de gener reflexionarem plegats al voltant dels temes que Al bosc vermell, un cavall fuig ens hagi suscitat. Pensarem en què significa ser humà, on queda la frontera entre humanitat i animalitat… El prejudici de pertanyer a «aquesta espècie que ataca i estima, ataca i estima», front criatures que no exigeixen ni passat ni papers ni una llengua ni un estat d’ànim… Debatrem, segur, sobre posthumanisme, sobre les relacions jeràrquiques que establim amb la resta d’animals… i amb la resta de persones; la violència gratuïta de les guerres, el drama migratori… I especularem què pot simbolitzar la figura del cavall.
«No diguis ximpleries, ell no és símbol de res. No vol ser símbol de res. És un cavall a qui han disparat a traïció, això és tot. És un cavall que pateix i que no podrà tornar a la vida en llibertat.»
Ja que estem, li preguntarem a la Marta Soldado com es pronuncia Przewalski, i aprofitarem la seva dèria cap a les lletres eslaves per conèixer la literatura que s’hi conrea i els escriptors que més ha llegit ella, des de Tolstói a la bielorrusa Svetlana Aleksiévich, el polonés Andrzej Stasiuk o l’ucrainés Iuri Andrukhòvitx.
«Va remenar molt curiós llibres de biologia, de poesia (evitant sempre la patriòtica), de química o d’història i va arribar a la conclusió que pertanyia a la pitjor espècie possible, la que feia més floritures ridícules per autoconvèncer-se d’una superioritat del tot equivocada.»
Com sempre, acompanyarem la tertúlia literària d’un berenar casolà inspirat, en aquest cas, per Al bosc vermell, un cavall fuig.
«Diuen. He sentit. La meva filla ho va veure. Que hi ha un cavall. Sí, però que ja no sembla un cavall. Un cavall que no sembla un cavall perque, com dir-t’ho, és un ésser vegetal.»
Preu d’inscripció a la tertúlia: 10€*
Inclou: Participació en la tertúlia + Un beure a la carta amb dolç casolà inspirat en el llibre + Val de descompte de 2€ en llibres
Per assistir a la tertúlia, és necessari haver llegit (o començat) el llibre.
Si encara no el teniu, podeu encarregar el vostre exemplar o
comprar-lo directament a www.naturallibres.com
També està disponible a les biblioteques públiques i al Bibliobús.
MARTA SOLDADO (Terrassa, 1989) és una eterna aprenent i amant de la història, la literatura, la gastronomia i les llengües estranyes. S’ha guanyat la vida com un camaleó, mudant amb cada nova feina, i així ha sobreviscut. L’han salvat: passejar per la ciutat a deshora i viatjar a destemps. És autora de la novel·la La felicitat d’un pollastre a l’ast (2018), la crònica literària El cap i la cua del drac (2022) i del llibre que comentarem dissabte 18 de gener a NaturaLlibres: Al bosc vermell, un cavall fuig (2024). A més, ha col·laborat al llibre col·lectiu Reinventing Eastern Europe: Imaginaries, Identities and Transformations amb el capítol «The Angel of Nostalgia Trapped Between East and West».
*El val de descompte tindrà una caducitat de 30 dies des de la seva emissió.
Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import
si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.