
- Este evento ha pasado.
Sobre el evento
Cinema transhumant a la fresca: Les vuit muntanyes
Projecció + CineFòrum
Dissabte 29 de juliol a les 21:30h
Per apuntar-se a la trobada, envia un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«Sigui el que sigui el destí, viu a les muntanyes que tenim damunt del cap.»
Ara a l’estiu, vaques de tot Catalunya pugen a les muntanyes pirinenques a buscar pastures fresques. I també ara a l’estiu es posa en marxa Transhumant, el cicle de cinema itinerant del Terra Gollut Film Festival que dissabte 29 de juliol farà parada a NaturaLlibres per projectar Les vuit muntanyes, pel·lícula guanyadora del Premi del Jurat de Cannes 2022, basada en l’exitosa novel·la de Paolo Cognetti.
Una història que conmourà a tots els amants de la muntanya, protagonitzada per dos amics: Pietro, un noi de ciutat que estiueja en un poblet oblidat als peus del Monte Rosa, i Bruno, el darrer nen nascut allà, pastor de cabres, amb qui explora glaceres i senderes escarpades… fins que creixen i els seus camins es separen. Qui dels dos haurà après més de la vida? El que ha recorregut els cims de tot el món o el que s’ha mantingut fidel a la seva muntanya?
«Va ser un vell nepalès, temps després, que em va parlar de les vuit muntanyes…
—Nosaltres diem que al centre del món hi ha una muntanya altíssima, el Sumeru. Al voltant del Sumeru hi ha vuit muntanyes i vuit mars. Per a nosaltres el món és això. (…) I diem: haurà après més qui ha fet la ronda de les vuit muntanyes, o qui ha arribat al cim del mont Sumeru?»
La sessió de cinema a la fresca finalitzarà amb un cinefòrum per reflexionar i debatre al voltant de les qüestions que planteja el llargmetratge: l’amistat incondicional, la llibertat, la relació entre pares i fills, la incomunicació, la recerca d’una identitat pròpia, la solitud, les aspiracions, el passat que torna com les estacions… I, sobretot, el poder físic i espiritual de la natura. Comptarem, per això, amb la participació de Koki Gassiot, membre de Mountain Wilderness Catalunya, organització internacional en defensa de l’estat salvatge de les muntanyes, a la que també pertany l’escriptor Paolo Cognetti.
I, per descomptat, trobareu la novel·la Les vuit muntanyes a NaturaLlibres per comprovar si el llibre és sempre millor que la pel·lícula.
«Del meu pare havia après, al cap de molt de temps d’haver deixat de seguir-lo pels camins, que en algunes vides hi ha muntanyes on no es pot tornar. Que en les vides com la meva i la seva no es pot tornar a la muntanya que està al centre de totes les altres i al principi de la pròpia història. I que només queda vagar per les vuit muntanyes per a qui, com nosaltres, a la primera i més alta ha perdut un amic.»
- Títol original de la pel·ícula: Le otto montagne
- Gènere: Ficció
- Any: 2022
- Duració: 147 min.
- País: Itàlia
- Direcció: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
TRANSHUMANT és el cicle de cinema itinerant del Gollut Film Festival. Traginers de films que tenen com a missió portar la màgia de la gran pantalla on no arriba: a pobles petits i col·lectius vulnerables amb risc d’exclusió social —d’aquí el nom del festival, referent a la comunitat dels Golluts de Ribes, que va ser marginada i discriminada per la seva aparença física fins a la seva desaparició—. La seva proposta és un cinema diferent, divers, amb missatges de tolerància, igualtat de gènere, memòria històrica, activisme en favor dels drets humans i en valors de muntanya i mediambientals, amb l’objectiu de remoure consciències, generar pensament crític i transformar la realitat. Perquè el cinema —com la literatura— sap com agitar i captivar l’ànima de les persones.
PAOLO COGNETTI és autor de Les vuit muntanyes —la novel·la en què està basada la pel·lícula que Transhumant portarà a NaturaLlibres—, publicada a trenta-nou països amb gran èxit per part de crítica i lectors, guardonada amb el Premi Strega, el Prix Medicis Étranger i l’English Pen translate Award. Cognetti Ha treballat com a documentalista i ha estat durant molt de temps un enamorat dels Estats Units, especialment de Nova York, on va passar temporades fins que, als trenta anys, se’n va anar a viure a un poble dels Alps italians. Avui resideix entre la seva ciutat natal i la muntanya, des d’on escriu. Ha publicat llibres de contes i assaigs sobre escriptura. Aquí s’ha traduït el seu diari de la vida muntanyenca El noi silvestre i les novel·les Les vuit muntanyes, Sense fer mai el cim i La felicitat del llop, així com la guia Nova York és una finestra sense cortines.
KOKI GASSIOT nascut a Barcelona el 1964, de família italiana per part materna, va heretar la passió del seu pare per les muntanyes els estius passats als Alps orientals. Va començar a escalar als anys 80, aprenent dels millors de l’escola montserratina, amb un tarannà pluridisciplinar, no limitant-se a l’escalada en roca, i amb una visió de l’alpinisme basada en la simplicitat. Amb els anys ha acumulat una seixantena de primeres ascensions absolutes. Ha exercit responsabilitats en diverses associacions muntanyenques, sent actualment membre de la junta de Mountain Wilderness Catalunya i de la Societat Amics de la Muntanya (SAM). L’any 2020 es va traslladar a la Conca de Tremp, entre el Montsec i el Pirineu, amb l’objectiu d’arribar a ser no un bon escalador si no un vell escalador (frase atribuida a Jim Bridwell).
Organitzat amb